Доступність посилання

ТОП новини

Другий термін для Меркель


Канцлер Німеччини Анґела Меркель (у центрі) разом з іншими керівниками Християнсько-демократичної партії. 28 вересня 2009 р.
Канцлер Німеччини Анґела Меркель (у центрі) разом з іншими керівниками Християнсько-демократичної партії. 28 вересня 2009 р.

У Німеччині обрали новий парламент. Канцлер Німеччини Анґела Меркель оголосила про перемогу очолюваної нею партії на вчорашніх парламентських виборах.

За даними опитування виборців, які взяли участь у голосуванні, християнські демократи набрали достатньо місць у парламенті, щоб сформувати правлячу коаліцію разом із Партією вільних демократів. Лідер цієї партії Ґвідо Вестервелле, за очікуваннями, отримає в новому уряді посаду міністра закордонних справ.

За попередніми офіційними результатами, найбільше голосів набрали християнські демократи – майже 34 відсотки.

Найстаріша партія Німеччини – Соціал-демократична – отримала найгірший результат за всю свою історію – 23 відсотки. Соціал-демократи вже визнали свою поразку й оголосили про перехід в опозицію.

Натомість усі малі партії, які раніше не могли подолати навіть 10 відсоткову позначку, можуть похвалитися рекордним збільшенням своїх прихильників. За лібералів проголосували 14,6 відсотків виборців. Ліва партія набрала майже 12 відсотків голосів, «зелені» – майже 11 відсотків.

Особливість нинішніх виборів полягає в тому, що головні політичні суперники – консервативні партії та соціал-демократи – вели політичну боротьбу, перебуваючи в уряді, у великій коаліції. Їм доводилось ухвалювати низку досить непопулярних рішень. Найбільше постраждали соціал-демократи, які після 11 років перебування в уряді почали втрачати імідж політичної сили, яка відстоює соціал-демократичні ідеали, повідомив кореспондент Радіо Свобода.

У разі утворення консервативно-ліберальної коаліції, Міністерство закордонних справ очолить Вільна демократична партія. Вона єдина серед усіх політичних сил, представлених у парламенті, заявляла у своїй передвиборній програмі про перспективу членства України у Європейському Союзі.

Світові лідери вітають Меркель з перемогою на виборах

Президент США Барак Обама розраховує на продовження тісної співпраці з канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Про це він заявив, вітаючи її з перемогою на недільних парламентських виборах.

Французький президент Ніколя Саркозі зауважив, що перемога Меркель пояснюється тією довірою, яку вона здобула в громадськості у минулі чотири роки.

Італійський прем’єр Сильвіо Берлусконі потелефонував Меркель, щоб підтвердити їхнє «спільне бачення» сильної Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG