Доступність посилання

ТОП новини

Піратська партія завойовує серця молоді в Німеччині


Німеччина – Канцлер Німеччини Анґела Меркель спілкується зі своїми потенційними виборцями через найбільшу в країні студентську соціальну інтернет-мережу StudiVZ, німецькі політики виставляють відео на YouTube і розсилають короткі повідомлення через Twitter. Однак за популярністю у всесвітньому павутинні ще жодній традиційній політичній силі не вдалося обігнати новачка, яким є Піратська партія.

Інтернет ще ніколи не відігравав у Німеччині такої великої ролі під час передвиборної кампанії, як цього разу. За його допомогою політики зі стажем намагаються залучити на свій бік молодого виборця. Як пишуть німецькі ЗМІ, молодь, однак, до такого залицяння ставиться скептично. Експерти доходять гіркого висновку: «Зараз ми якраз бачимо, як у німецькому інтернеті зазнає нищівної поразки класична партійна система».

В інтернеті пірати випереджають усіх

Якби воля користувачів всесвітнього павутиння, то на наступних парламентських виборах у Німеччині мала б перемогти Піратська партія. В інтернеті, там де якраз, так би мовити, тусується молодь, ця політична сила обігнала всіх своїх політичних конкурентів. У студентській соціальній інтернет-мережі StudiVZ Піратська партія за популярністю йде далеко попереду християнських демократів: 65 тисяч прихильників у піратів супроти 27 тисяч – у ХДС.

Загалом же пірати мають близько восьми тисяч зареєстрованих членів. Але зараз до штаб-квартири Піратської партії в Берліні щодня надходить близько ста нових заяв на членство. Принаймні так стверджують офіційні представники цієї партії. На виборах до земельного парламенту Саксонії вона досягла свого найкращого результату – майже два відсотки. Таке потужне зростання своєї популярності самі пірати пояснюють передусім розчаруванням молоді традиційними партіями. У багатьох складається враження, що політики взагалі не звертають увагу на те, про що говорить молодь.

На гребні конфлікту поколінь

Такої думки дотримуються й деякі політологи, як от, наприклад, Ульріх Сарцінеллі з Університету Кобленц-Ліндау. Експерт говорить про конфлікт поколінь, про появу на політичній арені абсолютно нового покоління з новими інтересами й новими проблемами. Дехто порівнює Піратську партію з екологічним рухом початку 80-х, із котрого потім у Німеччині виникла партія «Зелені».

До речі, й сама історія виникнення Піратської партії теж чимось нагадує історію «зелених», які беруть свій початок у студентських протестах. Уперше Піратську партію зареєстрували кілька років тому в Швеції. Це була реакція на створення при уряді спеціального відділу з боротьби з інтернет-піратством. Користувачі мережею, які вважали, що робити копії з приватною метою не повинно переслідуватися законом, тоді й організували свою партію, щоб дати конструктивну відповідь державі і відстоювати власні інтереси.

У Німеччині Піратську партію заснували 2006 року. Головна думка заяв її лідерів – інформаційне самовизначення. Тобто, йдеться про захист власних даних, про інформаційну свободу у віртуальному світі, лібералізацію законів, які забороняють копіювання з приватною метою фільмів і музики. Одним словом – теми, що цікавлять інтернет-покоління.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG