Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк рекомендує збільшити ціни на енергоресурси


Для ефективної полiтики енергозбереження Українi необхiдно збiльшити тарифи на енергоресурси для населення, заявив вiце-президент Свiтового банку з питань Європи та Центральної Азiї Фiлiпп Ле Уеру.

«Україна може заощадити багато грошей за допомогою енергозбереження i шлях до цього – це збiльшення тарифiв, оскiльки населення має бачити, що ресурс чогось коштує», – сказав Ле Уеру на сьогоднішній зустрiчi з прем’єром Юлiєю Тимошенко.

Він також заявив, що Свiтовий банк вже має великий досвiд спiвпрацi з Україною в енергетичнiй сферi i готовий розширювати її.

За словами Ле Уеру, для залучення iнвестицiй у модернiзацiю рiзної iнфраструктури державi необхiдно активнiше здiйснювати її реформування.

Підвищення тарифів для населення на газ є однією з умов для залучення Україною кредиту Міжнародного валютного фонду, а також позик на закачування газу в підземні сховища.

Крім того, уряд, відповідно до меморандуму із МВФ, зобов’язався з 2010 року запровадити щоквартальне коригування цін для цих категорій.

Уряд розраховує отримати від Світового банку ще одну позику

Україна сподівається до кінця нинішнього року отримати від Світового банку четверту позику на політику розвитку, заявляє прем’єр Юлія Тимошенко.

«Ми високо цінуємо ту динаміку, з якою ми спільно готуємо (отримання) четвертої позики на «політику розвитку» і дуже сподіваємося, що цей процес завершиться успішно і четверта позика зможе запрацювати до кінця року», – сказала Тимошенко на зустрічі з Філіппом Ле Уеру.

За словами прем’єра, питаннями координації співпраці зі Світовим банком в уряді опікуватиметься віце-прем’єр Григорій Немиря.

Тимошенко позитивно оцінила динаміку співпраці зі Світовим банком. «Команда Світового банку працює в Україні надзвичайно ефективно, і Україна має від цього позитивні результати», – сказала прем’єр.

Вона подякувала Світовому банку за співпрацю в питаннях оздоровлення банків, державних закупівель, а також модернізації газотранспортної системи.

«Ми абсолютно віддані всім домовленостям і документам, які підписані в цьому напрямку», – наголосила Тимошенко.

У липні 2005 року Світовий банк виділив Україні 250 мільйонів доларів у рамках проекту «Перша позика на підтримку стратегії розвитку», на початку 2008 року – другу позику в обсязі 300 мільйонів доларів, а наприкінці 2008-го третю позику – 500 мільйонів доларів.

Ющенко задоволений «динамікою» співпраці зі Світовим банком

Президент Віктор Ющенко сподівається на збереження динаміки співпраці України зі Світовим банком. Про це глава держави заявив під час зустрічі з віце-президентом Світового банку з питань Європи та Центральної Азії Філіпом Ле Уеру.

«Ми високо цінуємо відносини й динаміку, що склалася в нас зі Світовим банком протягом 15 років. Завдячуючи цій співпраці, Україна отримала більше 6,5 мільярда доларів кредитних ресурсів у різні сектори економіки», – сказав Ющенко.

За словами глави держави, на сьогодні розглядається сім проектів, які Україна планує реалізовувати спільно зі Світовим банком. При цьому Президент виділив три найважливіші проекти: фінансування модернізації газотранспортної системи; фінансування проектів, пов’язаних з енергетикою, зокрема, енергозбереження; а також фінансування інфраструктурних проектів з будівництва і реконструкції автомобільного й залізничного сполучення.

18 вересня Світовий банк виділив Україні кредит на 400 мільйонів доларів у рамках проекту з реабілітації фінансового сектору.

Україна досягла певної стабілізації в економіці – Бураковський

Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський в ефірі Радіо Свобода заявив, що в нинішніх кризових умовах українська економіка досягла так званого дна. Можна говорити «про певну стабілізацію української економічної ситуації. Але, разом з тим, закінчення кризи не означає миттєвого відновлення економічного зростання».

За словами Бураковського, процес відновлення економічної активності буде в Україні «досить тривалим і досить непростим».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG