Доступність посилання

ТОП новини

Київ купуватиме в Москви лише необхідну кількість газу – Тимошенко


(Архівна фотографія) Прем'єр-міністри України і Росії, Юлія Тимошенко і Володимир Путін, та керівник «Газпрому» Олексій Міллер (справа)
(Архівна фотографія) Прем'єр-міністри України і Росії, Юлія Тимошенко і Володимир Путін, та керівник «Газпрому» Олексій Міллер (справа)

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що наступного року Україна має намір купувати у Росії газу стільки, скільки буде необхідно для використання. Так Тимошенко прокоментувала заяву глави «Газпрому» Олексія Міллера про те, що наступного року російський монополіст не планує скорочувати постачання газу до України.

«За контрактами в України є право замовляти обсяг (газу) той, який необхідний Україні. Крім того, в угоді між НАК «Нафтогаз України» і «Газпромом» передбачене право відхилення на 20% або в бік збільшення споживання або в бік зменшення. І тому я хочу, щоб ви абсолютно не реагували на будь-які агресивні заяви», – зазначила керівник українського уряду.

«Ми замовимо наступного року рівно такий обсяг природного газу, щоб повністю задовольнити Україну, не замовити зайвого, і це буде значно менше, ніж у минулі роки, тому що ми скорочуємо споживання природного газу і переходимо на електроенергію, вугілля і поновлювані джерела енергії», – додала вона.

За словами Тимошенко, на сьогодні Україні вдається знаходити для розрахунку за газ ресурс усередині країни, незважаючи на те, що це дуже складно, враховуючи, що оплата за внутрішнє споживання газу надходить дуже слабо.

Вчора керівник «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що Україні не дозволять закуповувати менші обсяги газу, ніж це передбачає контракт.

«Що написано в контракті, те і буде», – сказав Міллер. А відповідно до російсько-українського контракту, в 2010 році Київ має імпортувати понад 50 мільйонів кубів газу. Як раніше заявляла Тимошенко, Україна планує скоротити ці обсяги майже удвічі.
XS
SM
MD
LG