Доступність посилання

ТОП новини

Фінансування партій і робота лобістів потребують більшої прозорості – фахівці з боротьби з корупцією


Брюссель – У 1999 році при Раді Європи виникла організація «Група держав проти корупції». Нині, святкуючи свій 10-й ювілей, представники організації підбивають підсумки наступу на корупцію у сфері економіки, правоохоронних і судочинних установах та органах влади. Фахівці констатують, що найнепрозорішою в Європі залишається система фінансування політичних сил, а високий рівень корупції зберігається у спорті. Особливої уваги нині потребують також групи лобістів – окремих груп, котрі відстоюють інтереси тих чи інших фінансово-політичних сил.

На думку представників Ради Європи, практичне втілення антикорупційних законів, програм та інструментів у більшості країн континенту все ще залишається недостатнім. Голова організації «Група держав проти корупції» (GRECO), представник Словенії Драґо Кош каже, що зміни, які вносяться до законодавств країн Європи нечасто відображаються на практиці. З приходом нових технологій, форми корупції також змінюються. Особливо це стосується фінансування політичних партій.

До непрозорості грошових надходжень представників європейської політики слід додати ще й відсутність чітких правил роботи так званих лобістських об’єднань. Наприклад, на думку французького держсекретаря з питань юстиції Жан-Марі Бокеля, навіть у країнах із високим рівнем демократії прозорості бракує саме у колах лобістів. Маються на увазі ті об’єднання, що відстоюють інтереси окремих фінансово-промислових та політичних груп. Це нерідко призводить до тиску та корупційних дій, каже Жан-Марі Бокель.

«Лобісти існують у всіх сучасних демократіях, – зазначає французький держсекретар. – Ці об’єднання доносять свої позиції та чинять тиск, відстоюючи інтереси окремих промислових груп. Якщо це відбувається прозоро, не супроводжується тиском за будь-яку ціну чи спробами корупції, – ми можемо миритися. Але, скажімо, в нас у Франції ми змушені були регламентувати фінансування виборчих кампаній та політичних партій. Тому, настає час регламентувати також роль лобістів».

Корупція держадміністрацій та судів страшніша за економічну


А от на думку німецького міністра юстиції Бригітти Ціпріс, зусилля «Групи держав проти корупції» взагалі слід подвоїти. Вона каже, що «нинішня криза підтвердила, що економіка давно вийшла за національні рамки та стала глобальною. Але це ще й ознака того, що економічні злочини теж не знають кордонів».

«Навіть 2000 років тому, корупція пов’язувалася не лише з хабарництвом, але й була синонімом занепаду та розрухи, – заявила німецький міністр, виступаючи у Страсбурзі. – Більшою загрозою, ніж економічна корупція, є корупція державних та судових органів. Коли рішення вже не ухвалюються згідно закону, а базуються на особистих інтересах, наслідки можуть бути жахливими. Люди втрачають віру в чесність державних установ. Гроші платників податків використовуються не за призначенням, а рішення, за які заплатили, можуть мати важкі наслідки для здоров’я, довкілля та безпеки цілих націй».

За словами Бригітти Ціпріс, було б ілюзією гадати, що одного дня корупція буде подолана остаточно. «Постійно з’являтимуться особи, що намагатимуться обійти закон. Проте, на прикладі компанії Siemens, керівники якої за хабарі заключали міжнародні контракти, Німеччина надіслала своїм громадянам чіткий сигнал», – зауважила міністр юстиції ФРН.

Хабарник ризикує всім – роботою, грошима і репутацією

«Німецька правова система мала рацію, діючи відкрито у справі Siemens, – каже Бригітта Ціпріс. – Вона розслідувала, провела судовий розгляд та покарала винних. І основний сигнал населенню був такий: корупція не матиме пощади. Це – злочин і кожен, хто його вчинить, ризикує всім – роботою, грошима, репутацією».

До організації «Група держав проти корупції» входить 45 країн Європи та Сполучені Штати. Її фахівці працюють у трьох напрямках: розробка антикорупційних правил та стандартів і моніторинг їх дотримання. Останній напрям стосується надання технічної допомоги окремим державам та регіонам через спеціальні програми.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG