Доступність посилання

ТОП новини

Відбувається «економізація» українсько-польських відносин – посол України в Польщі


Надзвичайний і Повноважний посол України у Республіці Польщі Олександр Моцик
Надзвичайний і Повноважний посол України у Республіці Польщі Олександр Моцик

Київ – Учора Президент Віктор Ющенко закликав українських послів активізувати співпрацю з державами Євросоюзу в економічній галузі, захищати інтереси українського бізнесу на європейському ринку. Ідеться і про державний капітал, і про приватні інвестиції в економіку Європи. На думку посла України в Польщі Олександра Моцика, така «економізація української дипломатії» вже дала позитивні результати. Про це Олександр Моцик розповів в інтерв’ю Радіо Свобода, відзначивши, що українсько-польські стосунки є зразком стратегічного партнерства.

  • – Польща за останні три роки перейшла з 5-го на 3-тє місце серед основних зовнішньоекономічних партнерів України. Більший торговельний обіг з Україною мають лише Росія і Німеччина. Звичайно, в цьому році є проблема міжнародної кризи – упав товарообіг, але він знизився менше, ніж між Україною та іншими країнами Європи. Незважаючи на кризу, продовжують зростати польські інвестиції в Україну і нині становлять 850 мільйонів доларів США. Плюс, на сьогодні найбільші інвестиції України – у Польщу (півтора мільярда доларів). Це металургійний комбінат у Ченстохові, автомобільний завод у Варшаві і суднобудівний завод у Ґданську. Це інвестиції двох наших компаній – «Індустріальний Союз Донбасу» та «АвтоЗАЗ».


  • – Пане Моцик, чи сприяє поглибленню економічної співпраці впровадження цього року так званого малого прикордонного руху між Україною і Польщею. І які є проблеми у цій царині?


  • – На сьогодні вже приблизно 12 тисяч заяв подано до генеральних консульств Польщі у Львові та Луцьку. Видано 5 тисяч перепусток. Якихось проблем в імплементації угоди поки що ми не помічаємо. Зараз дуже важливо, щоб ми продовжували разом із Польщею – з одного боку, і з Брюсселем – з іншого.., щоб у майбутньому цей режим малого прикордонного руху поширився із 30 до 50 кілометрів.


  • – Інспектори УЄФА після недавньої поїздки до Польщі та України наголосили, що процес підготовки до футбольного чемпіонату Євро-2012 проходить нормально. А як Вам із Варшави бачиться ця динаміка?


  • – На сьогодні Польща досить пристойно готується до Євро-2012, ідуть роботи з будівництва стадіонів, реконструкції доріг, по готелях і аеропортах. Власне, як і у нас. І тут я б хотів наголосити, що і у нас картина загалом нормальна. Ті побоювання, які були раніше, спростовуються самими заявами європейських футбольних чинників – зокрема, президента УЄФА пана Платіні і пана Каллена. Ми вже близькі до того, щоб виходити на фінішну пряму підготовки.


  • Олександр Моцик також зазначив, що на порядку денному українсько-польського діалогу стоїть і поглиблення співпраці між містами та областями (воєводствами). Нині між двома сусідніми країнами підписані 400 угод про співпрацю на регіональному рівні, у найближчому майбутньому – нові договори, у тому числі між містами, які прийматимуть європейську футбольну першість.


  • (Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG