Доступність посилання

ТОП новини

Польща та Україна «приречені» на дружну співпрацю й порозуміння


Львів – 30 вересня у Львові українські та польські науковці, бізнесмени, політологи зібрались на ІІІ Українсько-польський економічний форум «Україна – Польща: спільні виклики та інтереси», організований польсько-українським фондом співпраці PAUCI. Головна ідея цього зібрання – Польща має допомагати Україні попри український політичний балаган, сприяти просуванню України в Європейський Союз.

Львів удруге обрали містом для проведення форуму. Пояснення польських організаторів було просте: це місто в прикордонному регіоні і з великим потенціалом.

Хоча зрозуміла й іще простіша причина: запросити велику делегацію учасників форуму зі Львова до Польщі складно через візові проблеми. Саме їх найчастіше згадували у своїх промовах та приватних розмовах і українські, і польські бізнесмени й науковці.

Вони висловлювали надію, що українці таки їздитимуть у Польщу на таких самих, вільних, умовах, як їздять поляки у Німеччину. І саме Польща мала б бути у цьому зацікавлена. Адже вона найближча до України і географічно, і ментально.

Економічна криза сприятлива для зміни економічної системи

Головною темою форуму була питання щодо впливу економічної кризи на розвиток економіки обох держав. Цей час дуже сприятливий для зміни економічної системи, казали учасники зібрання. Економічна криза може спровокувати реформи в Україні, але за умови, коли між владою і бізнесом будуть ділові і партнерські стосунки.

А поки що наслідком нестабільної політичної ситуації в Україні і лобіювання місцевими політиками лише власних бізнесових інтересів є відсутність інвестиційних надходжень на Львівщину. Цього року наполовину, у порівняні з минулим, зменшилась кількість приватних підприємств в області й Львові зокрема.

Польські промовці навели приклад економічної кризи у Польщі наприкінці 1980-х і радили львів’янам використовувати переваги прикордоння з Європейським Союзом.

Програма-мінімум Польщі щодо України

Голова Фундації Unia & Polska Кшиштоф Бобинський каже, що на офіційному рівні у Польщі побутує думка, що в Україні панує політичний балаган: мовляв, Польща хотіла допомогти, але Україна нічого не хоче і не робить ніяких кроків на шляху до НАТО і ЄС, отож Польща не повинна цікавитись Україною. Із МЗС Польщі лунають заяви, що допомога Україні лише шкодить Польщі, і вона має залишитись зі своїми проблемами сама.

Однак, на думку Кшиштофа Бобинського, українське і польське суспільство мусять будувати добросусідські стосунки, налагоджувати співпрацю, бо це є викликом часу, на це «приречені» обидві країни.

«Для Польщі та України важливо вирішити візові проблеми, питання переїзду через кордон, поваги до українців. І це є програма-мінімум для Польщі. А далі уже економічна співпраця. Дві держави мусять любитись, приятелювати і шануватись. І не можуть бути пояснення, що політики України чубляться. Формула успіху у добрих стосунках і порозумінні», – наголосив Кшиштоф Бобинський в інтерв’ю Радіо Свобода.

Із корупцією Україна має боротись сама

За словами Бобинського, Польща не є мостом у ЄС для України: ним може бути Німеччина, Франція, країни Скандинавії, а Польща – це лише місток, який має допомагати Україні входити в ЄС, старатися створювати групу держав-симпатиків України.

Найбільша причина, чому польські та й загалом європейські інвестори не вкладають гроші в Україну, – це корупція на всіх рівнях влади, так звані «відкати», що їх вимагають чиновники від іноземних інвесторів. А цю проблему може вирішити тільки сама Україна, зазначали учасники українсько-польського форуму.

(Львів – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG