Доступність посилання

ТОП новини

Біляна Плавшич покидає шведську в’язницю


Біляна Плавшич
Біляна Плавшич

Прага – Сьогодні виходить з ув’язнення на волю зі шведської в’язниці «Гінсеберґ» екс-президент Республіки боснійських сербів, 79-річна Біляна Плавшич. Вона відбула дві третини терміну з 11-ти років покарання за ухвалою Гаазького міжнародного трибуналу з кримінальних злочинів в колишній Югославії від 2003 року.

Міністерство юстиції Швеції, котра головує нині в ЄС, підтвердило рішення Гаазького трибуналу ООН про дострокове звільнення колишнього президента боснійських сербів 79-річної Біляни Плавшич, яка покине в’язницю не лише із-за свого похилого віку, але й за зразкову поведінку у суворій шведській жіночій в’язницю «Гінсеберґ» і також за усвідомлення та визнання нею здійснених злочинів.

За характеристиками сербських націоналістів Біляна Плавшич була більш радикальною від свого колишнього шефа Радована Караджича, якого сьогодні судять в Гаазі, після 13 років переховування від міжнародного правосуддя. Вона постала перед судом у 2001 році і визнала свою вину у вигнанні мусульманського та хорватського народів під час війни в Боснії і Герцеговині: «Я визнаю повну відповідальність і вину за участь у цих кримінальних злочинах в Боснії і Герцеговині».

У 2003 суд виголосив вирок для Плавшич – 11 років ув’язнення за причетність до етнічних чисток і переслідувань мусульман та хорватів під час війни в Боснії і Герцеговині у першій половині 90-х. Професор біології, 72-річна Біляна Плавшич, сама вибрала сувору шведську в’язницю для відбуття покарання. Про що потім шкодувала, бо потрапила під шалений тиск з боку вбивць, наркоманів, повій. Серед в’язнів «Гінсеберґу» було чимало мусульман, котрі не могли спокійно дивитися на колишнього президента боснійських сербів. Плавшич мріяла тут лише про те, щоб вижити і встигнути побачити волю.

За звільнення Біляни просили відомі й впливові особи

Серед них і колишній прем’єр-міністр Швеції Карл Більдт, котрий є нині міністром закордонних справ країни. Деякі політики сьогодні звинувачують Більдта у впливі на рішення суду щодо дострокового звільнення Біляни Плавшич.

Інформують, що в Сербію, до Белграда, Біляна відлетіла на спеціальному сербському лайнері. Не виключають, що у разі стабільного стану здоров’я Плавшич знову опиниться на одній із високих посад і буде брати участь у процесі тяжкого примирення в Боснії.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG