Доступність посилання

ТОП новини

Канцлер Німеччини хоче подякувати американському народові


Канцлер Німеччини Анґела Меркель, 10 вересня 2009 р.
Канцлер Німеччини Анґела Меркель, 10 вересня 2009 р.

Німеччина – Минулого тижня Анґела Меркель вже побувала в Парижі й Брюсселі. А сьогодні канцлер Німеччини Анґела Меркель вирушає у свою першу після переобрання на посаду глави уряду велику подорож. Вона на два дні летить до Сполучених Штатів.

Нинішній візит Анґели Меркель до США вже зараз можна назвати історичним. Річ у тім, що у вівторок вона має виступити із промовою в американському конгресі. Такої честі не удостоїлися ані Гельмут Коль, ані Гельмут Шмідт чи Віллі Брандт. Серед канцлерів повоєнної Німеччини лише Конрада Аденауера 1957-го року запросили на Капітолійський пагорб.

Унікальне запрошення

Але Меркель обійшла й цього свого попередника. Аденауер виступав із окремими промовами перед членами обох палат Конгресу, заради ж нинішнього канцлера американські депутати зберуться на спільне засідання. «Це унікальна честь, коли надається право звертатися до спільного засідання Конгресу», – наголосив американський експерт із Німеччини Джексон Джейн.

Анґела Меркель і сама в своєму щотижневому відеозверненні напередодні візиту зазначила: «Кращого моменту навіть не можна було знайти, оскільки 9 листопада ми відзначатимемо 20-річчя падіння Берлінської стіни. Я сама ще добре пам’ятаю цей час, але водночас знаю і висловлю за це подяку, що Сполучені Штати та її тодішній президент Джордж Буш-старший з великим захопленням і симпатією спостерігали за цим процесом».

Звернення й до Берліна

Канцлер також наголосила, що США допомогли Німеччині після об’єднання знову стати партнером як у Європі, так і в трансатлантичному співтоваристві. На думку експерта Джексона Джейна, зі своєю промовою глава німецького уряду в Конгресі звернеться не лише до американської публіки, але й до Берліна, де новий міністр закордонних справ, ліберал Ґідо Вестервеллє лише має визначити свою роль.

Оглядачі вважають, що Вестервеллє «занадто сильно висунувся з вікна», вимагаючи виведення з Німеччини всієї атомної зброї. Така мета, до речі, записана й у коаліційній угоді. Експерти сумніваються, що в цьому питанні американці підуть назустріч Німеччині. Оглядачі із зацікавленістю чекають, чи Меркель взагалі порушуватиме це питання під час свого візиту до США.

Складова західної оборонної системи

Із не меншим інтересом чекають і на реакцію найвпливовішої жінки Німеччини на прохання Америки відрядити більше вояків до Афганістану. Таке прохання свідчить про те, наскільки тісно Німеччина вже пов’язана із західною оборонною системою, якщо порівнювати з часом, коли урядом країни керував Аденауер.

Серед тем, які Меркель збирається порушити під час зустрічі з американським президентом Бараком Обамою, крім ситуації в Афганістані, перебувають також питання захисту клімату, суперечка навколо атомної програми з Іраном, Близький Схід, а також світова фінансова й економічна криза.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG