Доступність посилання

ТОП новини

Польща перша надала Україні гуманітарну допомогу для подолання грипу


Перший вантаж гуманітарної допомоги для України відправено у суботу з Кракова. На фото машина медичної швидкої допомоги готова до від’їзду до Львова.
Перший вантаж гуманітарної допомоги для України відправено у суботу з Кракова. На фото машина медичної швидкої допомоги готова до від’їзду до Львова.

Варшава – Польський уряд ухвалив сьогодні рішення про надання Україні допомоги у зв’язку з епідемією грипу. Серед іншого, військова аналітична епідеміологічна лабораторія готова вже нині провести дослідження медичних зразків від хворих на грип з України. Наприкінці минулого тижня міста Вроцлав та Краків почали організовувати гуманітарну допомогу для сусідньої держави.

У понеділок на урядовому рівні відбулись наради стосовно небезпеки появи в Польщі епідемії грипу. Представники Урядового центру з питань безпеки та Комітету з питань пандемії грипу запевняють, що окрім того, що в лікарні у Перемишлі зараз перебуває четверо пацієнтів із симптомами захворювання, нема небезпеки поширення епідемії грипу на територію усієї Польщі.

В Урядовому центрі з питань безпеки кажуть, що Польща готова взяти на себе координацію міжнародної допомоги Україні для подолання наслідків епідемії грипу.

Керівник центру Пшемислав Ґула зазначив: «Вважаю, що для кращої ефективності важливе значення має координація міжнародної допомоги Україні, зокрема на рівні структур Євросоюзу. Польща найближче розташована до тих регіонів України, де найбільше захворювань, тому наші заходи мають важливе значення, зокрема доповнюватимуть заходи інших країн».

Польські урядовці говорять, що у боротьбі з епідемією грипу зараз, окрім ліків, медичних приладів, захисних масок, Україна мала б отримати від Польщі експертну допомогу.

Для цього відведено державні санітарно-епідемічні лабораторії в місті Пулави, що у Люблінському воєводстві, найближче до польсько-українського кордону. Дві лабораторії спроможні проводити до 600 аналізів медичних взірців із України на день, заявив Пшемислав Ґула.

«Польща заявила про готовність провести дослідження медичних зразків із України, взятих від людей, заражених грипом, – зазначив він. – Проведення таких обстежень матиме важливе значення для вияснення низки питань. По-перше, з яким вірусом грипу маємо справу. По-друге, будемо знати про можливості відправки польських фахівців до України. Зараз ми з українською стороною узгоджуємо останні організаційні деталі такої допомоги. Реальну допомогу ми можемо надати Україні вже сьогодні».

Раніше гуманітарну допомогу Україні почали організовувати польські міста-побратими західноукраїнських міст. Кілька тисяч захисних масок, ліки та 70 комплектів захисного одягу для медичного персоналу та респіратори – таку допомогу в суботу відправили з Кракова до Львова.

Свою частку до гуманітарного вантажу виділили краківські лікарні, представники місцевої та державної влади. Та на цьому допомога не завершується, вслід за Краковом гуманітарну допомогу для України організовують населені пункти Малопольського воєводства.

«Завтра відправимо з Кракова черговий вантаж із допомогою для України. Там буде більше ліків від грипу, ще більше захисних масок. Оскільки перший вантаж одержав Львів, то наступний частково відправимо також до Івано-Франківська», – сказав представник Маршалковського управління Малопольського воєводства Здобислав Мілевський

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG