Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині грип у розпалі, на Тернопільщині відступає


29 жовтня з оголошенням карантину львів’яни кинулися до аптек
29 жовтня з оголошенням карантину львів’яни кинулися до аптек

Львів – Найскладнішою на сьогодні виглядає ситуація із захворюванням на грип на Львівщині. Тут у майже 85 тисяч людей встановили діагноз – гостре респіраторне захворювання. Половина хворих – діти до 14 років. За останньою інформацією обласного управління охорони здоров’я, на Львівщині від усіх цих хвороб померли 29 людей, із них 2 дітей. При цьому «свинячий грип» встановлений лише в однієї людини. Водночас на Тернопільщині вже говорять про спад захворюваності.

Серед мешканців Львівщини паніка: люди не знають, чим вони хворіють, і кажуть, що не довіряють владі. Лише за вихідні в області захворіли 20 тисяч людей, а 5 померли тільки за неділю. На 10 тисяч населення припадає понад тисяча хворих дітей, а дорослих понад 300.

Висока кількість хворих дітей, як вважають, є свідченням того, що дітлахи підхопили вірус у школах і садках. Критики обласної влади кажуть, що їй не потрібно було чекати 29 жовтня, коли були вже перші випадки смертності, а оголошувати карантин швидше. Але, за словами голови обласної держадміністрації Миколи Кмітя, область не переступила епідемпоріг.

Лише впродовж неділі по допомогу до медиків звернулись понад дві тисячі львів’ян. На сьогодні шпиталізовані понад дві тисячі людей.

В області терміново розгорнули 3 тисячі 700 резервних ліжок. Усі медичні установи працюють цілодобово.

Допомагаючи хворим, померли четверо лікарів – двоє в Тернопільській і двоє у Львівській областях. Адже медики не щеплені, і для них теж бракує марлевих пов’язок.

Нині на Львівщину обіцяють доставити марлю, і влада шукає, хто б пошив пов’язки. Тим часом в області є десятки швейних підприємств.

Львів’яни з запізненням уникають людних місць і їдуть по ліки до Польщі

Голова ОДА Микола Кміть іще 30 жовтня, на другий день після оголошення на Львівщині карантину, заявив: «Я розмовляв із силовиками, ми провели нараду. Уже в суботу всі ринки області і Львова будуть зачинені». Та ніхто до його слів не дослухався.

Майже всі львівські ринки працювали, там було повно людей без масок, які купували продукти. Лише окремі продавці були у марлевих пов’язках. Ніякого контролю за цим не було, міліція нікого не розганяла.

Тим часом протягом вихідних на львівських вулицях помітно поменшало людей. Чимало кав’ярень, закладів харчування зачинились. Де-не-де зустрічались перехожі в захисних масках.

В аптеках без змін: марлевих пов’язок немає, ліків від грипу немає. Дещо з препаратів, за спекулятивними цінами, можна було придбати на базарах.

А дехто зі львів’ян поїхав у Польщу, щоб там купити «Таміфлю», препарат, визнаний за найдієвіщий при захворюванні на новий грип. В Україні у продаж він не потрапляв, у сусідній державі продається вільно. Нині на Львівщину мають доставити «Таміфлю», але його, за підрахунками, вистачить лише на кілька днів із огляду на те, що кількість хворих зростає.

Однак не відомо, хто яким грипом хворіє, бо немає обладнання для проведення досліджень. Невідомо й те, скільки з 29 осіб померли саме від «свинячого грипу» чи пневмонії. Невідомо також, що виявили медики під час розтину покійних. Уся ця інформація закрита.

На Тернопільщині захворюваність уже спадає

А от у Тернопільський області вже говорять про спад захворюваності. На 10 тисяч населення припадає 300 хворих. Лише у Тернополі шпиталізовані 270 осіб. Померли загалом 14 людей. На щастя, ця кількість за вихідні не збільшилась.

Однак у самому обласному центрі кількість викликів швидкої допомоги зросла утричі. Медики пояснюють це панікою серед населення і тим, що при перших ознаках погіршення самопочуття люди одразу викликають швидку. Але у більшості діагноз грипу не підтвердився.

Чимало лікарів зазначали в розмовах, що краще б в епідемічні області не їздили політики, бо вони лише сіють паніку і заважають працювати.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG