Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині від грипу померли ще 4 особи


Площа Ринок у Львові була в понеділок майже безлюдна увесь день. Сфотографовано о 12:00.
Площа Ринок у Львові була в понеділок майже безлюдна увесь день. Сфотографовано о 12:00.

Львів – В Україні вже померло від грипу, загалом, понад 70 осіб. Із них підтверджено смерть від нового грипу А/H1N1 в однієї особи. За даними Міністерстві охорони здоров’я, зараз понад 255 тисяч громадян України хворі на грип. При цьому зареєстровано 22 випадки захворювання на новий пандемічний грип. Найскладніша ситуація на Львівщині. Тут 33 осіб померли, з них двоє дітей. Надалі спостерігається зростання кількості хворих і смертність. На даний час близько 99 тисяч мешканців Львівщини хворі на звичайний грип, ГРЗ, пневмонію або новий тип якогось із захворювань.

За останню добу кількість хворих у Львівській області зросла майже на 15 тисяч осіб. Четверо людей померли.

У перших випадках летальних наслідків, при розтині тіл виявлено, що легені у померлих цілком «згоріли» від високої температури. Це якийсь новий тип пневмонії, констатують лікарі у розмові.

Цю інформацію підтвердив Радіо Свобода і міський голова Львова, але він не знає достеменно, скільком померлим зробили розтин і що виявили патологоанатоми. Невідомо й те, чи в усіх хворих взяті зразки для виявлення вірусу.

Адже в області, зрештою й в усіх інших, немає жодної лабораторії, яка б давала чітку відповідь на запитання, який саме вірус вражає сьогодні переважно молодих людей.

Завтра до Львова прибувають польські епідеміологи. Вони безкоштовно візьмуть близько 200 зразків для дослідження можливого вірусу у хворих грипу H1N1. Обіцяють, що результати оприлюднять через добу.

До слова, два дослідницьких інститути Польщі можуть дослідити протягом 24 годин 600 зразків на виявлення вірусу, але наразі вони не мають домовленості на таку експертизу з українським урядом.

Львівські лікарі шпиталю швидкої допомоги визначили схему лікування пневмонії і зазначають, що вона ефективна. У сусідній Івано-Франківській області медики запустили нову методику лікування хворих на вірусну пневмонію. За словами головного лікаря Івано-Франківської обласної інфекційної клінічної лікарні Романа Остяка, суть методу в тому, що організм людини насичують киснем. Тобто, дихальну суміш вводять безпосередньо в кров через магістральні судини на ногах. Івано-Франківські лікарі застосовують цю методику у випадках збільшення дихальної недостатності, коли за допомогою дихального апарату не можна доправити кисень у кров.

Новий апарат використовують в Івано-Франківську в обласному перинатальному центрі. Тут лікують вагітних жінок у важкому стані. На Івано-Франківщині померли 12 людей.

Львівські медики зацікавились методом своїх колег і теж діляться з лікарями власними методами лікування.

Львівські аптеки не мають потрібних медикаментів


Більшість львівських кавярень зачинені
30-літню пацієнтку Львівської обласної інфекційної лікарні я зустріла якраз, коли вона уже покидала шпиталь. Жінка розповіла, що три дні тому потрапила в стаціонар із кашлем, рвотою і температурою. Їй поставили діагноз – грип. Лікар, яку вона спершу викликала додому, нічого конкретного сказати не змогла. Тоді довелось викликати швидку допомогу. Усі необхідні медикаменти у шпиталі видали, але приписали десятки препаратів і відпустили додому. Жінка журилась, чи зможе усі ліки придбати. Адже у львівських аптеках висять оголошення на кшталт «Антивірусних препаратів, марлі, бинту, масок немає». Немає й багатьох інших необхідних ліків.

Водночас марлю продають на базарах, як і захисні маски можна придбати навіть у потягах у 6-15 разів дорожче.

Усю гуманітарну допомогу направили у шпиталі

У понеділок на Львівщину надійшла гуманітарна допомога з Польщі, Словаччини, Франції. Це понад 100 тисяч захисних масок, апарат штучної вентиляції легень, препарат «Таміфлю». Останній надісланий і з Києва, а це більше, ніж 18 тисяч упаковок. Усі ліки і захисні маски направили у шпиталі міста та області. Тому місцева влада просить людей із симптомами грипу звертатись не у поліклініки, а в лікарні.

Пенсіонери можуть нашити маски безкоштовно

На сьогодні у Львівській області шпиталізовані близько 2700 осіб. В усіх лікарнях відмінений плановий прийом хворих. Приймають лише тих, у кого підозра на грип і пневмонію. Натомість на Тернопільщині, де немає інфекційної лікарні, на випадок збільшення кількості хворих використають спортивні зали. Адже на сьогодні в області хворіє близько 40 тисяч людей, 16 осіб померли. На щастя, кількість хворих, фактично, не змінювалася вже третю добу. У Тернополі три міські та одна обласна лікарні практично заповнені.

За повідомленням Західного оперативного командування, близько 900 офіцерів і солдат західного регіону захворіли на грип та гострі респіраторні захворювання. Хворіють працівники міліції і медики. Так, на Тернопільщині 30 відсотків медичних працівників хворі, на Львівщині утричі менше. У двох областях четверо лікарів померли.

Мешканці, які втомились від неправдивих обіцянок посадовців, самі стараються давати собі раду. Вони менше виходять на вулиці міст, самі шиють собі пов’язки, вживають в їжу більше часнику, цибулі, цитрини.

Уже від четверга тільки й мови від влади, що немає захисних масок і ось-ось будуть. Але… Нині не від одного пенсіонера почула: «Дайте нам тільки марлю – ми нашиємо пов’язок людям безкоштовно».

(Львів – Київ – Прага)

*****************************

Пам'ятка щодо грипу типу А/Н1N1


Кабінет Міністрів України видав Пам'ятку щодо грипу типу А/Н1N1.

Клінічні ознаки грипу типу А/H1N1: головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках – блювота і понос.

Як можна заразитися вірусом грипу типу А/H1N1? Як довго є заразним хворий на так званий «свинячий грип»? Як запобігти зараженню грипом цього типу? На ці та інші запитання відповідь можна отримати у виданій Пам’ятці, котру розміщено на Урядовому порталі.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG