Доступність посилання

ТОП новини

В Україні розпочалася епідемія грипу


Гості: Віктор Корж, заступник голови комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я (телефоном), та Анатолій Новик, керівник української фармакологічної компанії

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Ірина Халупа: Пандемія свинячого грипу триває. Минулого тижня ВООЗ повідомила, що від цього виду грипу вже померло 5 700 осіб. Це 700 нових випадків лише за один тиждень.

Загалом ВООЗ повідомляє, що майже півмільйона людей інфіковані грипом H1N1.

У США проголошено надзвичайний стан. Саме в цій країні померло найбільше людей від свинячого грипу, більше, ніж 4 тисячі. Надзвичайний стан передбачає повну вакцинацію і прискорений випуск препаратів від грипу.

У Європі зафіксовано 281 випадок смертельного грипу. В Азії 1070.

Свинячий грип з'явився в квітні цього року в Мексиці, а 11 червня ВООЗ оголосила глобальну пандемію цього грипу.

В Україні про свинячий грип почали активно говорити минулого тижня після того, як у західній Україні померло 30 осіб.

Оголошено епідемію грипу і карантин. На три тижні зачинені всі школи, заборонені масові збіговиська. Лунають різні чутки щодо пересування країною.

Учора Президент Ющенко звернувся до ЄС, США, НАТО та сусідів по допомогу.

Тим часом ВООЗ після спеціальної зустрічі експертів минулого тижня запевняє, що однієї дози вакцинації вистачає, щоб захистити дорослих і дітей старших, ніж 10 років, від свинячого грипу. Україна замовила 16 тонн антивірусного препарату зі Швейцарії. А на прохання Президента вже відгукнулися Польща і Словаччина. Вони надсилають маски й препарати «Таміфлю».

Також лунають різні повідомлення щодо кількості людей, які справді загинули від цього виду грипу.

Оскільки в Україні немає відповідної лабораторії, щоб встановити, чи померла людина від свинячого грипу чи просто від грипу, говорять все, що завгодно.

Сьогодні київські вулиці напівпорожні, видно багато людей у масках.

Пане Корж, я знаю, що Ви поспішаєте, бо хочете просунути спеціальну постанову у ВР.

Скажіть, будь ласка, як Ви збираєтеся захищатися від свинячого грипу?


Віктор Корж
Віктор Корж:
Є досить відомі не тільки фахівцям засоби, як вберегтися від інфекційної хвороби, зокрема й від грипу. Це й спеціальний режим, який виключає перебування в місцях масового перебування людей, це і вітамінізація, це й імунно-стимулюючі препарати.

Але я думаю, що слухачам більш буде цікава позиція моя як депутата ВР – як ми розцінюємо взагалі цю ситуацію, яка склалася. Я так розумію?

- Ви вважаєте, що хтось не виконує своїх обов’язків у цій ситуації?

Віктор Корж: Безумовно.

Ще рік тому, коли я очолював слідчу комісію тимчасову, пов’язану з незаконною додатковою імунізацією, коли країна дізналася про трагічну смерть Антона Тищенка, вже тоді наша слідча комісія підготувала проект постанови ВР, за яку, на жаль, не проголосувала коаліція, в якій були, безумовно, й речі, пов’язані безпосередньо з тією ситуацією, але головним там було – терміново опрацювати законодавство, створити державну програму імунізації населення й розробити новий закон про вакцинопрофілактику населення.

І особисто міністр Князевич обіцяв ще у вересні минулого року терміново подати до ВР документ.

- Пане Корж, чи не було б розумніше закупити просто це обладнання, яке дало б можливість Україні встановлювати, чи це свинячий грип, чи не свинячий грип, замість того, щоб якісь закони ухвалювати?
Віктор Корж: Країна має жити по сучасному європейського рівня законодавству і мати відповідні державні програми. МОЗ не забезпечили ні перше, ні друге.

Віктор Корж:
Країна – це не колгосп. Країна має жити по сучасному, європейського рівня, законодавству і мати відповідні державні програми. Так от, МОЗ не забезпечили ні перше, ні друге.

Але навіть і без цього там прекрасно розуміли, що епідемія в країні буде. Ви правильно сказали, що ВООЗ ще багато місяців тому попередила все світове співтовариство про цю небезпеку.

Більше того, 28 квітня уряд ухвалив розпорядження, яким виділив 50 мільйонів коштів і розробив цілий план заходів: і санітарно-просвітницьких, і по створенню резерву ліків, і по опрацюванню…

- І що сталося?


Віктор Корж:
Жодного пункту цієї постанови не виконано.

І от сьогодні вийшла у світ друга постанова, її підписала Прем’єр-міністр сьогодні, яка дублює повністю всі пункти тієї, яка була зроблена 5 місяців тому.

- А ви, як опозиція, чому ж не пильнували виконання тих постанов?

Віктор Корж: Ми писали двічі.

Наш профільний комітет, ми, народні депутати, двічі писали листа міністру Князевичу з проханням терміново вжити заходів, бо документ урядовий не виконується.

Коли переконалися, що ефекту немає, ми два тижні тому написали листа Прем’єр-міністру, де буквально розписали кожний пункт невиконання доручень і до чого це може призвести.

Тим більше, що в нас на руках, як і в МОЗ, була інформація, що від початку вересня захворюваність на грип у нас вже була більшою, ніж у минулому році.

- Пане Корж, скільки я собі пам’ятаю, кожного року в Україні, коли йдуть морози, починається епідемія грипу, кожного року закриваються школи - є епідемія грипу.

Почитайте, подивіться. Це факт. Кожного року.

У цьому році до грипу додали ще прикметник «свинячий».


Яка різниця між тим, що відбувається зараз, і тим, що відбувається кожного року, коли починається сезон грипу?


Віктор Корж: Справа в тому, що вірус грипу має таку особливість, що він здатен мутувати.

- Він у цьому мені нагадує українських політиків...

Віктор Корж: Я ще раз кажу: є елементарна людська безвідповідальність.
Віктор Корж: Є елементарна людська безвідповідальність. Кошти навіть були виділені. Не провели тендери… Злочинну таку безвідповідальність проявили.

Скажіть, будь ласка, чи в міністерстві, чи лікарі не розуміли, що будуть потрібні «Таміфлю», оксолінова мазь і маски захисні? Кошти навіть були виділені. Не провели тендери… Злочинну таку безвідповідальність проявили.

І друге. Від травня ми воюємо з МОЗ, добиваючись того, щоб вони вчасно закупили тест-системи та (слово незрозуміле), щоб на місцях – у Тернополі, у Івано-Франківську…

- Встановити, чи це справді свинячий.

Віктор Корж: …робити за лічені хвилини цю діагностику.

І сьогодні, на превеликий жаль, цього не можна зробити. Тільки зараз розвантажуються з коліс ці лабораторії, обладнання і почнеться тільки ця робота.

- Пане Корж, лунають чутки, що ви будете вимагати відставки міністра охорони здоров’я.

Що це дасть у цій ситуації?

Віктор Корж: Я вимагав відставки міністра охорони здоров’я ще в травні.

Віктор Корж: Я вимагав відставки міністра охорони здоров’я ще в травні і реєстрував відповідно проект постанови у ВР. Але, на жаль, я тоді зрозумів, що коаліція не підтримає, і вимушений був її відізвати. Я думаю, що будемо вимагати (ред. - відставки міністра).

А що це дасть? Я думаю, що, по-перше, коли в нашій країні хтось втратить посаду, може, хтось буде до якоїсь відповідальності притягнутий, може, трошки ця відповідальність зросте.

Я ж Вам кажу про елементарні речі, які не виконані командою керівництва МОЗ. І це призвело, на превеликий жаль, до трагічних наслідків. Хіба це не підстава для того, щоб змінити керівника і поставити на це місце більш професійного, більш відповідального і оперативного?

- Пане Корж, Ви як заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я чи Ви маєте доступ, чи Ви знаєте, чи існує статистика в Україні, яка встановляє кількість жертв від грипу?

Грип в Україні гуляє кожної зими. Чи є десь зафіксовані, записані якісь дані, скільки людей піддалося цьому вірусу, скажімо, минулого року?

Віктор Корж: Безумовно, ця інформація є. У мене її, на жаль, немає під руками зараз, але вона є. Я Вам наводив статистику, що в цьому році втричі захворюваність на грип…

- Захворюваність, але фатальність. Чи знаємо ми, скільки людей померло від грипу минулого року?

Віктор Корж: Я зараз не готовий сказати Вам цю цифру. Я до такого аспекту нашої розмови не готувався, тому що цифр велика кількість.

- Але, наскільки Ви знаєте, така статистика існує. Так?

Віктор Корж:
Вона існує. Її веде МОЗ. Я думаю, що не тільки вони.

- Ви зараз поспішаєте з Вашою постановою. Скажіть, що в цій постанові?

Віктор Корж:
У цій постанові наш план, Партії регіонів, зокрема фахівців, медиків, а не політиків, про ті заходи, які терміново треба здійснити.

- Що це за заходи?

Віктор Корж: Перше – це злучити не тільки МОЗ, а й Міноборони, МНС, у яких є і пересувні госпіталі, і інші можливості, і стаціонари, і таке інше. Сьогодні це ще не залучено.

Друге…

- Але наскільки відомо, ситуація не досягла такого трагічного, такого високого рівня, що не вистачає місць, не вистачає лікарень.

Віктор Корж: Безумовно.

Тому ми будемо вимагати перепрофілювати існуючу мережу наших закладів медичних та ліжок на саме інфекційні хвороби, тому що хворих на грип неможливо загально там – у терапію, в алергологію чи в кардіологію – класти. Тобто, треба перепрофілювати.
Віктор Корж: Будемо вимагати, щоб лікарям, які безпосередньо задіяні в епідемії, підвищили зарплату або встановили спеціальну надбавку, бо вони є в зоні ризику.

Ми будемо вимагати, щоб лікарям, які безпосередньо задіяні в епідемії, підвищили зарплату або встановили спеціальну надбавку, бо вони є в зоні ризику.

І ще кілька інших заходів. Це терміново Держкомтелерадіо надати час в пройм-тайм для інформування населення про заходи безпеки, про профілактику.

- Як себе вести у цій ситуації, що робити.

Віктор Корж: Безумовно.

Карантинні заходи треба посилити і в аеропортах, і на кордонах…

- До речі, я прилетіла вчора в «Бориспіль» з Праги, де також грип, до речі, і вже є смертність і там. Уряд уже довго веде соціальну рекламу. Дуже багато друкується у газетах, по телевізору, розклейки у метро, що робити, як вести себе.

І також я хочу сказати, що українські прикордонники і вся обслуга в аеропорту ходять в масках.


Віктор Корж: У нас на сайті МОЗ тільки 30 жовтня з’явилася інформація, яку можна використовувати в широкому загалі і яка передбачає оці заходи.

Друге. Я хотів би ще одну таку деталь, якщо Ви про деталі.

Я вчора проїхав спеціально в Києві по аптеках і по місцях, де збирається багато людей – це універмаги, супермаркети і таке інше. Я в жодному з цих місць чи установ не побачив касира, продавця – людину, яка безпосередньо контактує з громадянами, – забезпечену елементарною маскою.

В аптеках сьогодні, навіть у столиці України, немає жодного лікарсько-профілактичного засобу, який можна було б використати під час епідемії.
Віктор Корж: Прем’єр інформує про те, що «Таміфлю» завезений по 63 гривні, а в аптеках його неможливо купити по 600…

Цінова політика, на жаль, не витримує ніякої критики, тому що цінової політики немає. Прем’єр інформує про те, що «Таміфлю» завезений по 63 гривні, а в аптеках його неможливо купити по 600…

- Якщо прохання пролунало від Президента лише вчора, то я не переконана, що «Таміфлю» вже буде сьогодні в українських аптеках.

Пане Корж, Ви йдете до парламенту. Там чотириста з чимось народних депутатів. Ви в масках будете працювати?


Віктор Корж: Я хочу сказати, що не забезпечені навіть депутати масками. Ми зараз у профільному комітеті будемо шукати можливості, як забезпечити власну діяльність елементарними профілактичними засобами.

- У найгіршому випадку можна розпороти краватку. Це також спрацьовує.

Пане Новик, Ви є керівником фармакологічної компанії, яка виробляє дуже корисний препарат, який може людям допомогти у цій ситуації.

Цей препарат вже існує на українському ринку доволі довго, і він також має деякі навіть кращі ознаки, ніж західні, оскільки він на природних травах зроблений.

Розкажіть нам, будь ласка, Вашу історію щодо цього препарату і цієї ситуації, яку ми сьогодні маємо з епідемією грипу в Україні.


Анатолій Новик: Історія винаходу цього нашого лікарського засобу має десь десятилітній термін. За цей термін ми зробили декілька лікарських засобів. Але перш за все ми знайшли діючу речовину, яку взяли з лікарських трав і виділили діючу речовину.

Анатолій Новик
З цієї діючої речовини ми зробили декілька лікарських препаратів, одному з яких вже понад 10 років на ринку України, другий трошки менше. Цей лікарський засіб називається «Протефлазід».

Всі інші лікарські засоби, які були зроблені, були зроблені на базі «Протефлазіду».

«Протефлазід» – це спиртова настойка. Вона не завжди добре сприймається дітьми. Спирт чистий трошки пече на цукрі у роті. Тому ми зробили такий дитячий і дорослий лікарський засіб у вигляді сиропу, який називається «Імунофлазід» для профілактики імунної системи.
Анатолій Новик: МОЗ про цей препарат і про цю діючу речовину знало вже давно…

Але що особливе у сьогоднішній нашій розмові. Те, що МОЗ про цей препарат і про цю діючу речовину знало вже давно…

Я не політик і я не можу говорити, аби говорити. Я повинен під кожне своє слово покласти документ.

Так ось, переді мною (я вам його демонструю) документ з печаткою. Це звіт про доклінічне вивчення форми лікарського препарату «Протефлазід» на модулях вірусу грипу. Він затверджений Інститутом епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського Академії медичних наук України.

Я просто зачитаю заключення. «Препарат «Протефлазід» у вигляді концентрату та сиропу «Імунофлазіду» є активним інгібітором репродукції вірусу грипу. Механізм антигрипозної дії препаратів «Протефлазід» полягає в наступному. Це інгібіція нейрамінідазної активності, індукція синтезу інтерферону».

І зразу ж беру інструкцію по застосуванню медичному «Таміфлю» і читаю. «Противірусні засоби для системного застосування. Вони є інгібітори нейрамінідази…»

- Так що роблять різні препарати одну й ту саму річ.

Анатолій Новик: Так.

Єдиного, чого немає в «Таміфлю», то це другої складової, ту, що є в препараті «Протефлазід»… Що говорить про те, що цей препарат може застосовуватися як профілактичний.

- Чи цей препарат користується популярністю в Україні?

Наприклад, готуючись до сезону грипу, чи у Вас аптеки замовляють більші партії цього препарату, чи ви виробляєте його більше?

Отже, Ви як хороший бізнесмен повинні були думати: ага, свинячий грип, пандемію оголошують у червні, то треба більше препарату виробляти.


Анатолій Новик: Ми не дуже розраховували. Цей препарат в інструкції і не розрахований на лікування вірусу грипу. Ми включили вірус грипу в «Імунофлазід».

Чому? Тому що ціна цього препарату, ну, нам тоді здавалося, що ця ціна досить висока для того, щоб лікувати вірус грипу. І він був показаний для вірусу герпесу, вірусу гепатиту В і вірусу ВІЛ-інфекції і СНІДу. Це записано в інструкції. Тому ми виключали його як профілактичний препарат лікування грипу...

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG