Доступність посилання

ТОП новини

Політичні змагання з грипу


Київ – Верховна Рада сьогодні планує внести зміни у держбюджет з метою збільшити фінансування протиепідемічних заходів. Опозиційна фракція Партії регіонів збирається запропонувати свою програму боротьби з епідемією грипу. Натомість спікер Володимир Литвин закликав колег не політизувати ситуацію.

У відповідь на епідемію грипу депутати мають намір збільшити видатки на протиепідемічні заходи. Також вони бажають знати, як розподілено і як витрачаються кошти виділені з відповідною метою. Але насамперед у Верховній Раді збираються заслухати інформацію про стан справ із епідемію грипу.

Обговорюючи це питання на погоджувальній раді парламенту, спікер Володимир Литвин заперечив ініціативу депутата Володимира Стретовича провести пленарне засідання в масках. За словами спікера, якщо він та депутати вдягнуть маски, то це негативно вплине на громадські настрої. Тому тут кожен має вирішувати індивідуально, приходити йому до сесійної зали в масці чи без неї.

«Верховна Рада має обговорити питання, пов’язане з епідемією, яка, судячи з усього, набуває розмаху. І, судячи з усього, відбувається політичне змагання, хто буде першим очолювати цей процес. Усі діють за принципом: на весіллі бути нареченим, на похоронах небіжчиком, аби лише в центрі уваги», – іронізує голова парламенту.

У Януковича є план

Раніше фракція Партії регіонів вимагала відставки міністра охорони здоров’я, і спалах епідемії грипу став для цього лише зайвим приводом. Депутат-регіонал Валерій Бондик навіть зареєстрував проект постанови «Про відповідальність за бездіяльність і недбалість щодо створення загрози життю та здоров'ю населення внаслідок поширення високо патогенного грипу A/H1N1 в Україні». Нею передбачена відставка міністра охорони здоров’я та міністра з питань надзвичайних ситуацій.

Проте в понеділок «регіонали» зняли питання про відставку і мають намір виступити з іншою ініціативою».

«Треба дочекатися засідання Верховної Ради, – коментує ситуацію депутат-«регіонал» Ганна Герман. – Там буде першим розглядатися питання про ситуацію в країні. І буде розглядатися план Януковича, щоб акумулювати зусилля і влади, і опозиції на те, щоб допомогти людям. і після цього будемо вирішувати питання: що зараз – відставки чи є якісь ефективніші методи? Зараз треба, очевидно, не займатися відставками, а робити все, щоб допомагати людям».

Також цього тижня Верховна Рада має на меті розглянути проект державного бюджету на 2010 рік, питання державних закупівель та законопроект щодо внесення змін до закону про вибори Президента.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG