Доступність посилання

ТОП новини

«Опель» залишається в руках «Дженерал моторс» – Німеччина протестує


Німеччина – Дискусія навколо автомобілебудівника «Опель» набула несподіваного завершення. Американська корпорація «Дженерал моторс» передумала й відмовилася продавати своє дочірнє підприємство. Таке рішення викликало бурхливу реакцію в Німеччині.

Розчарування й обурення – так можна змалювати загальну реакцію в Німеччині на рішення «Дженерал моторс». Майже рік тривала боротьба за порятунок «Опеля», з великими складнощами вдалося знайти інвестора – австрійсько-канадську фірму «Магна» в партнерстві з російським «Сбербанком», і от тепер такий розворот подій.

Не інакше як «замахом» на марку «Опель» назвав рішення американців голова крайового відділу профспілок металургійної промисловості Армін Шільд. Підписання контракту з «Магною», за його словами, принесло б перевагу всім сторонам.

Тепер повертайте гроші


Критика також прозвучали з боку федерального міністерства економіки Німеччини. Новий керівник цього відомства Райнер Брюдерлє, зокрема, заявив: «Поведінка «Дженерал моторс» відносно працівників «Опеля» є абсолютно неприйнятною. Неприйнятною є й поведінка «Дженерал моторс» відносно Німеччини».

Сам «Дженерал моторс» виступив на захист рішення адміністративної ради, про яке стало відомо пізно вночі. Керівник компанії Фріц Гендерсон заявив у Детройті, що рішення все ж таки залишити «Опель» у складі корпорації є найбільш стабільним і найдешевшим варіантом для забезпечення майбутнього цієї компанії.

У Німеччині ж так не вважають. Із боку Берліна вже пролунали вимоги повернути півтора мільярда євро, які були надані «Опелю» для того, аби пережити скрутний час. Представниця «Дженерал моторс» повідомила, що гроші будуть повернуті.

Профспілки закликали до страйку


Водночас керівник робітничої ради бохумського заводу «Опеля» Райнер Айненкель закликав уряд не скасовувати обіцяну раніше багатомільярдну допомогу, хоча її і пов’язували із продажем компанії австрійсько-канадському інвестору. «Йдеться про багато тисяч робочих місць на самому «Опелі», а також про робочі місця на підприємствах-постачальниках, – зазначає він. – Не можна забувати й про 25 тисяч робочих місць у системі збуту й обслуговування машин. Тому важливо все зробити, аби ці робочі місця й фабрики були збережені».

На знак протесту проти рішення «Дженерал моторс» профспілки закликали вже завтра провести попереджувальний страйк на всіх чотирьох заводах «Опеля» в Німеччині. Пізніше акції протесту планують поширити й на заводи компанії в усій Європі.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG