Доступність посилання

ТОП новини

Іран: демонстрацію опозиції розігнали сльозогінним газом


Іран - поліція розганяє мітинг прихильників опозиції в центрі Тегерана, 4 листопада 2009 року.
Іран - поліція розганяє мітинг прихильників опозиції в центрі Тегерана, 4 листопада 2009 року.

Прага – У Тегерані відбулися зіткнення з поліцією прихильників опозиційних лідерів Мір Хосейна Мусаві та Мехді Каррубі. Опозиція вивела людей на вулицю, скориставшись урядовими акціями з нагоди 30-річчя штурму американського посольства в Ірані. А влада вдалася до застосування сльозогінного газу, гумових кийків та арештів.

Тридцять років тому, 4 листопада 1979 року, група іранських студентів увірвалася до американського посольства в Тегерані й взяла в заручники 53 співробітників посольства. Потім їх ще 444 дні утримували під арештом. Відтоді, влада Ірану відзначає цей день на офіційному рівні – антиамериканськими демонстраціями. Однак, акція опозиції й цього разу зустріла велику протидію.

Учасники організованого опозицією протесту демонстрували свою незгоду з переобранням на президентську посаду Махмуда Ахмадинеджада. Вони викрикували гасла на підтримку Мір Хосейна Мусаві, який, за офіційними даними, посів друге місце на виборах, але вважає, що результати сфальсифіковані на користь чинного президента.

І влада вдалася до жорстких методів розгону демонстрації. Очевидці розповідають про застосування сльозогінного газу та побиття. «Люди кидали каміння, а вони використовували проти нас сльозогінний і перцевий газ. Багато людей поранені. Я не знаю, може хтось і помер... Адже вони ще били кийками. Мене вдарили по голові. Їх не хвилює молодий ти чи старий – б’ють усіх!» – свідчила одна з потерпілих жінок.

Різні демонстрації – різні гасла

Тим часом учасники урядової демонстрації без перешкод пройшли з антиамериканськими гаслами до колишнього американського посольства, яке іранські чиновники називають «гніздом шпигунів».

Водночас, в іншому районі Тегерана опозиція викрикували антиросійські гасла, критикуючи Росію за підтримку переобрання Ахмадинеджада.

«Російське посольство – гніздо шпигунів. Російське посольство – гніздо шпигунів!» – вигукували демонстранти.

Також прихильники опозиції зверталися й до президента США, закликаючи Барака Обаму підтримати їх: «Обама, Обама, або з нами, або з ними! Обама, Обама, або з нами, або з ними!»

Опозиція заявляє про «прояв терору»


На чолі демонстрантів був і Мехді Каррубі, один із лідерів опозиції, який теж був кандидатом у президенти Ірану на виборах 12 червня.

Каррубі намагався дістатися до того місця, де поліція розганяла учасників акції протесту. Під час цього, як розповів Радіо Свобода син опозиційного лідера Могаммад Тагі Каррубі, постраждали два охоронці Мехді Каррубі й кілька його прихильників. «Поліція, побачивши Каррубі, прямо на нього направила струмінь сльозогінного газу, і це призвело до того, що охоронці й прихильники Каррубі, що були поруч потрапили до лікарні», – розповів син опозиціонера.

У відповідь на висловлене обурення чиновники порадили Мехді Каррубі не брати участі у демонстраціях, оскільки, мовляв, це небезпечно. Але оточення Каррубі наголосило, що розцінює цей інцидент, як прояв терору проти опозиції, що проводиться урядовими військами. Уже є повідомлення про арешти серед учасників акції опозиції.

Попереднього разу, у вересні, опозиція також вивела своїх людей на вулицю під час офіційних урочистостей – на День Єрусалима. Десятки тисяч прихильників Мусаві і Каррубі скористалися нагодою, щоб висловити протест на вулицях Тегерана та інших міст.

До цих акцій долучилися й студенти провідних університетів Ірану.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG