Доступність посилання

ТОП новини

Нирку за кредит: через складне фінансове становище окремі латвійці продають свої органи


Рига – У Латвії окремі жителі з огляду на тривале безробіття і необхідність сплачувати борги за кредити розміщують оголошення в інтернеті, пропонуючи продати свої внутрішні органи, зокрема, нирки. В основному це молоді люди з латвійських регіонів, які потрапили у скрутне фінансове становище. Є й жінки, які ціною свого здоров’я хочуть створити нормальне життя для своїх дітей.

За кожним оголошенням із пропозицією продати свою нирку – життєва трагедія. Частіше за все латвійці йдуть на цей крок свідомо, розуміючи, чим це може обернутися для їхнього здоров’я.

«Оголошення цілком серйозне. Що мене примусило? Двоє дітей, яких треба виховувати у нормальних умовах, а не годувати простроченою ковбасою та одягати з «гуманітарки». Чи здорова у мене нирка? Важко сказати. Алкоголю не вживаю, однак курю. 20 тисяч доларів за нирку – ціна висока, але я продаю не яблука. Я знаю, що це означає для мого здоров’я, тому про мораль не говорю», – розповів латвієць, який побажав залишитися анонімом.

На продаж власних органів людей штовхає безнадійність


Інший потенційний донор Каспар, навпаки, розмістив свою об’яву на порталі оголошень zip.lv з фотографією, з якої на можливих покупців дивиться здорова молода людина. Він говорить, що змушений був це зробити, бо довгий час без роботи, накопичились борги. Оскільки він не платить за кредит, то може втратити житло, а в сім’ї скоро має народитися дитина.

Арії – 70 років, живе в Оґреському районі. Вона виростила чотирьох дітей, є онуки. Однак зараз єдиний заробіток у них – це збирання ягід та грибів влітку й восени.

Щоб допомогти родині, Арія вирішила продати свою нирку. «Безнадійність» і «остання соломинка» – переважно такими словами вона характеризує торгівлю органами: «Я не маю нічого іншого, щоб продати. Серце ж ніхто не купить. Я не боюся. Я вже більше нічого не боюся, тільки б допомогти своїм онукам і дочці».

Нелегальні операції вилучення органів у Латвії заборонені


Із початком кризи в Латвії лікарі Центру трансплантації органів отримують від латвійців усе більше пропозицій купити їхні органи. За нирку просять, зокрема, від 10 тисяч до 100 тисяч доларів.

«Фактично це стало стабільним із минулого року – приблизно чотири рази на тиждень нам телефонують із пропозицією придбати орган, частіше за все – одну нирку. Про ціну ми навіть не говоримо, бо не маємо права вести такі розмови, оскільки нам закон забороняє будь-яку комерційну діяльність для трансплантації органів», – розповідає керівник Центру трансплантації «BaltTransplant» Сергій Грушков.

Латвійське законодавство забороняє здійснювати нелегальні операції вилучення органів. Нирка може бути вилучена тільки в центрі трансплантації, або ж у морзі після смерті людини, однак за її попередньою на це згодою, зафіксованою в документі, або з дозволу родичів. Операція безкоштовна.

Є ризик потрапити до «донорських брокерів» і не отримати кошти

Натомість торгувати власними органами латвійцям не забороняється. Отже, латвійські донори, які хочуть продати свій орган, можуть зробити відповідну операцію за кордоном.

Однак тут існує ризик потрапити до рук «донорських брокерів», які скуповують органи з усього світу і торгують ними на так званих «чорних біржах». Чи буде здійснена операція якісно і чи отримають донори кошти, це питання.

«Такі випадки вже були, зокрема, серед мешканців Молдови, у яких вилучили нирку, а потім грошей не заплатили», – розповідає керівник відділу трансплантації нирок Латвійського центру трансплантації Яніс Біцанс.

Фахівці попереджають, що нирка – парний орган. Якщо виходить із ладу одна, інша бере на себе її функції. Як правило, людям, які віддали свою нирку, у майбутньому самим буде потрібна трансплантація.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG