Доступність посилання

ТОП новини

Несподівано мала кількість кандидатів у Президенти, після виборів - диктатура? (Огляд преси)


Київ – Реєстрація кандидатів у президенти завершилася дещо несподіваним результатом. Кількість реальних претендентів набагато менша, аніж очікувалося. Ще пару місяців тому, як згадує газета «Нова» , експерти прогнозували від 50 до 100 кандидатів, а їх виявилося лише 16, що на 10 кандидатів менше, аніж на виборах 2004 року. Більшість охочих не змогли назбирати необхідної суму застави – 2,5 млн.грн. Журналісти переконані, що фінансовий бар’єр зіграв роль своєрідного «детектора брехні». Він спрацьовує, якщо порівняти розмір застави з доходами кандидата, оприлюдненими в його податковій декларації. Особливо це видно в рядах самовисуванців. Скажімо, київський власник столичної нерухомості Олександр Пабат виявився найбіднішим кандидатом. За минулий рік він задекларував лише 245 000 грн. Відтак невідомо, де він узяв мільйони на право балотуватися. Заголовок статті «Зібрання «блатних» і ватага злиднів».

«Надзвичайний стан врятує Україну», – це твердження не рідкість серед можновладців. Але як у суспільстві немає одностайності щодо цього, так немає її і серед представників силових структур. Більше того, саме розсудливі люди, обізнані в роботі спецслужб, попереджають: подібні пропозиції – провокація. Роль силових структур і ймовірність впровадження надзвичайного стану досліджує газета «День» у статті «Скільки сил потрібно силовикам?».

У цьому ж числі «День» порушує тему можливого запровадження диктатури в Україні після президентських виборів. Журналісти не виключають, що першим кроком новообраного глави держави стане звернення до Конституційного Суду щодо законності ухвалення політреформи. Але питання в іншому, наголошує видання: чи зможе українське суспільство адекватно реагувати на можливі недемократичні кроки майбутнього Президента? Думки експертів видання не одностайні.

Причину нагнітання панічних настроїв серед українців, спричинених епідемією грипу, варто шукати і в бізнес-середовищі. Якщо подивитися на ситуацію в економічному зрізі, то можна побачити наслідування основного економічного закону «попит породжує пропозицію». Правдивість припущення засвідчує і відсутність антивірусних медикаментів в аптеках, а також підвищення ціни на препарати і засоби індивідуального захисту. Про те, чи зросли прибутки від медіагаласу навколо грипу у страховиків, з’ясовувала газета «Діло».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG