Доступність посилання

ТОП новини

Кіно-Європа: «Ґудбай, СРСР!»


Колишня прикордонна вежа НДР тепер стала музеєм
Колишня прикордонна вежа НДР тепер стала музеєм

Київ – У столиці України розпочався Тиждень європейського кіно і дискусій «Європейські перспективи: Ґудбай, СРСР!». До 21 листопада щовечора одна з організацій, що входить до Об’єднання національних культурних інституцій Євросоюзу, демонструватиме фільм і проводитиме дискусію за участі запрошеного гостя.

1989 рік. Падіння Берлінського муру і один із перших кроків до руйнації «залізної завіси». Початок об’єднання Європи. Для України, вважають організатори Тижня європейського кіно та дискусій, 1989 рік став провісником змін, які прийшли у Радянський Союз через два роки.

До 21 листопада за сприяння Об’єднання національних культурних інституцій ЄС (EUNIC) Австрія, Німеччина, Італія, Великобританія, Франція та Польща демонструватимуть кінострічки, автори яких так чи інакше порушують проблему розподілу Європи.

Шість країн – шість фільмів

За словами президента EUNIC в Україні Єжи Онуха, ідея тижня кіно та дискусій виникла як один зі шляхів налагодження культурних зв’язків між Україною та ЄС.

«Ми шукали найбільш натуральний і нескладний спосіб комунікації з українським середовищем і вирішили, що, з одного боку, ідея кінофестивалю є простою, а з іншого – ми доклали компонент дискусій», – каже він.

Щовечора після кінопереглядів організатори очікують зустрічі поглядів з обох боків «залізної завіси».

«Усі ці фільми так чи інакше стосуються проблеми розподілу, представленого стіною, – і територіального, й ідеологічного, і внутрішньособистісного, – через індивідуальні історії і конкретні життя», – каже директор фундації «Центр сучасного мистецтва» Катерина Ботанова.

Вона наголошує: не лише фільми обговорюватимуть, а й порівнюватимуть, які зміни пережила Європа й країни колишнього СРСР.

Стіни падають

Францію на фестивалі представлятиме стрічка «Від стіни до стіни: Берлін – Сеута». На думку директора Французького культурного центру Матьє Ардена, у фільмі відтворено картину мультикультурного суспільства, яке існує попри мури й ізольованість.

«Ідеться про стіни, які обмежують нашу свободу. Починаються ці стіни в Берліні, а закінчуються в Африці. У фільмі відчувається великий оптимізм – адже стіни падають, як у Берліні. Будуються, на жаль. Але неодмінно падають», – розмірковує він.

Завершиться кінотиждень підсумковою дискусією «Українські перспективи: надії та реальності», модератором якої стане письменник Микола Рябчук. Українські мистецтвознавці з’ясовуватимуть, що змінилося в країні від буремного 1989-го, і як торкнулися ці зміни українського мистецтва.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG