Доступність посилання

ТОП новини

Україна входить у сезон газової напруги


Київ – Новий рік наближається – напруження в українсько-російських газових відносинах зростає. І, незважаючи на довгострокові контракти, підписані між Києвом та Москвою у січні, чимало питань у цій царині лишаться відкритими і тепер. Які обсяги російського газу купуватиме Україна наступного року? Що буде з його ціною? І, зрештою, чи не виставить Росія штрафи за невибране паливо? Ці питання мають стати топ-темою переговорів між прем’єрами Тимошенко та Путіним, які мають відбутися уже цього тижня. Однак, більшість оглядачів вважає, що навряд чи ця зустріч розставить усі крапки над «і».

Нова зустріч прем’єрів України й Росії має відбутися 19 листопада у Ялті – в рамках саміту СНД. За словами Юлії Тимошенко, на переговорах буде йти мова про «оптимізацію ціни» на блакитне паливо.

Радник прем’єра з енергетичних питань Олександр Гудима в інтерв’ю Радіо Свобода пояснив, що Україна хоче змінити формулу ціни на газ, але не може це зробити самотужки.

«У ціні на газ закладені цінові параметри нафти. І це вже на сьогодні не відповідає реаліям. Тимошенко не може сьогодні ставити питання про зміну ціни на газ для України, – каже Гудима. – Можна ставити питання разом із Євросоюзом, що світова фінансова криза, яка боляче вдарила по всіх, а також по Російській Федерації через значне зменшення споживання газу, то однією з цих причин є не зовсім точний на сьогодні формульний підхід із орієнтацією на нафту».

Йтиметься про залучення Росії до модернізації української ГТС


Окрім ціни, зазначає Олександр Гудима, Тимошенко й Путін обговорюватимуть також обсяги газу, які Україна споживатиме наступного року. А зважаючи на те, що і питання формули ціни, і обсягів газу стосуються також Європи, то це має вирішуватися на тристоронньому рівні: Україна, Росія та ЄС. А тема, яка може стати спільною,– це модернізація української ГТС та участь у ній Росії.

«Те, що Єврокомісія заявила про бажання модернізувати українську ГТС, це означає не що інше, як просто надання кредитів. Із боку Росії це також кредити, але технічні – обладнанням. Звичайно, частина обладнання, системи управління будуть європейськими. Але, зважаючи, що наші ГТС, Росії та України, є спільними. Тобто, там значна частина є і буде російською», – наголошує Олександр Гудима.

Тендер під «обраних»?

Оглядачі ж зазначають: якщо російські компанії братимуть участь у модернізації української ГТС на основі загального тендеру, то така співпраця буде вигідною Україні. Проте можлива і ситуація, коли конкурсні умови випишуть під конкретні компанії.

Газета західних ділових кіл Financial Times пише, що після січневої кризи у відносинах із Росією українська влада нічого так і не зробила для більшої прозорості в галузі енергетики.

Олександр Гудима таку критику відкидає. Досягненням він називає те, що від початку року Україна позбулася двох посередників: «РосУкрЕнерго» та «УкрГазЕнерго». Але, на думку незалежних українських фахівців, підстав для критики енергетичної політики української влади чимало. Жодна із задекларованих реформ так і не була втілена у життя, зауважив у розмові з Радіо Свобода президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

«Ми чуємо про затвердження багатьох концепцій, майстер-планів. Два тижні тому НАН «Нафтогаз» знову оголосив тендер на кращу концепцію, хоча нещодавно уряд тільки затвердив концепцію розвитку і модернізації ГТС. На жаль, із українського боку поки що йде більше імітація реформ, ніж самі реформи. А лише реформи могли створити для нас хороше майбутнє», – вважає експерт.

Не газом, так штрафами

На думку Олександра Тодійчука, головним предметом тиску Москви на Київ, і, зокрема, на українських кандидатів у президенти, буде питання штрафів за недобір газу. Заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв заявив: російська сторона поки що не штрафуватиме українську за недобір газу. Між тим, вже у понеділок віце-спікер Держдуми, президент російського газового товариства Валерій Язєв, укотре наголосив, що Росія має таку можливість. Йдеться про близько 8 мільярдів доларів штрафних санкцій.

Українські експерти очікують, що Москва може висувати низку вимог: від сприятливого для себе вирішення питання щодо Чорноморського флоту до зміни зовнішньополітичного курсу України. Хоча, переконані більшість оглядачів, до президентських виборів конкретних рішень в українсько-російських газових відносинах ухвалено не буде.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG