Доступність посилання

ТОП новини

Данський проект підтримки громадянського суспільства в Україні


Київ – Уряд Данії виділив 3,5 мільйона американських доларів на впровадження в Україні проекту з розвитку громадянського суспільства. Проект здійснюється у рамках ініціатив уряду Данії та Програми розвитку ООН. Він ставить за мету сприяти розробці законопроектів, сприятливих для функціонування українського громадянського суспільства.

Без сприятливого законодавства, громадський сектор перетворюється на «бідного родича», який підтримують міжнародні фонди та організації на кшталт Фонду «Відродження» або Європейської комісії. І тут Україна аж ніяк не виняток на пострадянському просторі.

Закон України «Про об’єднання громадян» визнаний українськими та міжнародними експертами таким, що суперечить Європейській конвенції з прав людини і потребує кардинальних змін.

Учасник українсько-данського проекту, голова Громадської коаліції України Максим Лациба зазначив: «Проблема у тому, що закон про об’єднання громадян містить багато обмежень. Так, громадську організацію в Україні створити набагато складніше, ніж навіть бізнес-асоціацію. До того ж, юридичні особи не мають права об’єднуватись у громадські організації. Обмежені кордони діяльності цих громадських організацій. Ресурсна база громадянського суспільства, на жаль, в Україні тими ж законами обмежена. Усе це значно ускладнює можливість розвитку громадянського суспільства».

Потрібні нові закони, котрі сприятимуть ініціативам громадян

Тож головне в реалізації данського проекту – залучити громадськість до розробки нових законопроектів, котрі сприятимуть ініціативам громадян. Окрім фінансової допомоги, тут у пригоді стане й законодавчий досвід Данії. Адже данські закони, що регулюють діяльність неурядового сектору, вважаються одними з найкращих у Європі.

Друга важлива складова проекту – підтримка неурядових (громадських) організацій і місцевих об’єднань громадян. Як повідомив координатор проекту Валерій Олійник, це реалізовуватимуть у семи областях (Донецькій, Кіровоградській, Львівській, Луганській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській) по трьох головних напрямках. «Перше ¬–представлення інтересів і захист прав вразливих верств населення, – зазначає Валерій Олійник. – Другий тематичний напрямок – гуманізація діяльності правоохоронних органів і пенітенціарної системи, захист прав ув’язнених і тих, хто перебуває під слідством. І третій напрямок – активізація участі громадян у процесі ухвалення рішень на місцевому рівні».

Проект здійснюється у партнерстві між урядом Данії та Програмою розвитку ООН, і, як повідомив менеджер проектів Програми розвитку ООН Михайло Мінаков, діяльність цього проекту доповнює роботу інших програм, пов’язаних із підтримкою громадянського суспільства в Україні.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG