Доступність посилання

ТОП новини

Україна, Білорусь і Литва запропонують ЄС свої спільні проекти


Білорусь, Україна і Литва домовились представити спільні проекти на саміті міністрів закордонних справ Європейського Союзу і східноєвропейських країн-учасниць програми ЄС «Східне партнерство», що відбудеться в Брюсселі 8 грудня, повідомив міністр закордонних справ України Петро Порошенко на прес-конференції в Києві в неділю після закінчення переговорів зі своїми литовським та білоруським колегами.

Зокрема, сторони обговорили питання енергетичної співпраці і домовились забезпечити прозорість відносин в енергетичний сфері. Учасники зустрічі домовилися розробити спільну заяву щодо єдиного енергетичного простору трьох країн, яку планується оприлюднити 8 грудня на згаданому саміті.

Сторони також домовились, що Литва презентує на цьому саміті як спільний проект облаштування спільного українсько-білоруського кордону.

Крім того, сторони обговорили проекти транспортної інфраструктури, зокрема, проект автомагістралі, яка має зв’язати Балтійське море з Чорним. «На проектному рівні ми будемо організовувати роботу вже зараз», – сказав Порошенко.

Так само Україна, Литва і Білорусь домовились про реалізацію спільного проекту в галузі туризму. Сторони домовилися забезпечити цей проект підтримкою, починаючи від візових полегшень і завершуючи наданням інформації третім країнам щодо приїзду до України, Литви і Білорусі громадян інших країн.

Петро Порошенко нагадав, що це вже друга зустріч міністрів трьох країн у такому форматі.

Він заявив, що на сьогодні між цими трьома країнами немає проблемних питань, а є великий потенціал для співпраці.

Наступна така зустріч має відбутися в Мінську. На ній планують обговорювати вже конкретні питання реалізації цих проектів.
XS
SM
MD
LG