Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпаття: грип туристів налякав


Осінь у Карпатах
Осінь у Карпатах

Яремче, Івано-Франківська область – За три тижні карантину на Прикарпатті значно поменшало туристів. Прогнози щодо другої хвилі грипу наприкінці грудня – на початку січня можуть вплинути і на їхній приїзд у час новорічно-різдвяних свят. Але песимістичні настрої поділяють не всі.

Два дерев’яні будиночки приватної садиби «Гуцулочка» в Яремчі, які можуть прийняти чотирнадцять туристів, зараз порожні – жодного нема. Міжсезоння в Карпатах і так не дуже сприятливе для бізнесу, а тепер додався ще грип.

Власник садиби Василь Гнатюк каже, що родина живе ще з літніх заробітків, а до того ж вони змушені віддавати кредит, бо працюють усього кілька років.

«Я брав кредит, бо власних коштів було недостатньо для завершення будівництва. Зробили заощадження з літнього сезону, то маємо кошти на міжсезоння для підтримки бізнесу і для проведення якихось профілактичних робіт із зимового періоду на весняний», – каже він.

Три випробування: криза, повінь, грип

Улітку на сувенірному базарі в Яремчі людей було ще трохи більше
Курортне Яремче виглядає незвично порожньо. Немає екскурсійних автобусів на вулицях. На сувенірному базарчику майже нема покупців. Незаповнені готелі і приватні садиби. Велика база відпочинку «Карпати», яка у міжсезоння «виживала» в основному за рахунок конференцій і нарад, за останній місяць отримала 19 відмов на заплановані заходи, людей відправили у відпустку за власний рахунок.

Відсутність туристів позначається на всіх сферах життя курортного міста, відповідно і на надходженнях до бюджету – уже є невеликі затримки з виплатою зарплати бюджетникам, каже заступник міського голови Яремчі з економічних питань Надія Бандурка.

«Так якось сталося за останні два роки, що це третя така хвиля. Перша – економічна криза, друга – минулорічна повінь дуже вплинули на розвиток туризму і взагалі нашого регіону. І маємо ще цей карантин», – скаржиться вона.

Страхи щодо свят перебільшені

Зазвичай у курортній зоні навколо Яремча місця на зимові свята в готелях, приватних садибах, на базах відпочинку заброньовані заздалегідь, іще восени. Цьогоріч, за словами Надії Бандурки, кількість попередніх замовлень менша. А ті, хто зробив замовлення, не поспішає їх проплачувати. Як мовиться, туристи очікують.

Начальник управління туризму обласної держадміністрації Наталія Гасюк не схильна це пов’язувати тільки з епідемією грипу. А страхи, що поки що не викуплені місця, вона вважає трохи перебільшеними.

Осінь у Карпатах
«Років 5–6 тому, коли ми мали інформацію, що в нас у Яремчі, приміром, 10 будинків, що приймають туристів, у Косові два готелі і у Верховині одна садиба, то тоді була тенденція, що наперед на півроку викуповували місця, щоб не опинитися на вулиці в новорічну ніч. Сьогодні настільки багато у нас відпочинкових закладів, туристичних баз, кемпінгів, приватних садиб, готелів, пансіонатів, котеджів, що потреби закуповувати наперед уже немає. Можна приїхати – і знайти місця», – пояснює фахівець.

Тільки за останній рік у Яремчі зареєстрували рекордну кількість нових приватних садиб – 105. Загалом їх понад 400.

Спеціалісти радять їхнім власникам активніше співпрацювати з туристичними фірмами для пошуку клієнтів, особливо ж напередодні новорічно-різдвяних канікулів.

(Яремче – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG