Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба за «грипозний мільярд»


(архівне фото)
(архівне фото)

Київ – Верховна Рада сьогодні проводить позачергову сесію. Народні депутати зберуться з ініціативи фракції БЮТ, яка пропонує подолати вето Президента на закон про надання 1 мільярда гривень для боротьби з грипом. Для цього потрібно щонайменше 300 голосів. Партія регіонів та НУНС оголосили, що не мають наміру підтримати у цьому питанні політичну силу Юлії Тимошенко.

Іще трохи народних грошей на вітер… Так попередньо коментують сам факт скликання позачергової сесії політичні опоненти Юлії Тимошенко. Мовляв, ініціатива БЮТ – проголосувати за подолання президентського вето на надання 1 мільярда гривень на боротьбу з грипом – лише призведе до зайвих витрат на те, щоб народні депутати приїхали чи прилетіли до Києва.

Народний депутат, член політради «Нашої України» Андрій Парубій стверджує, що його політична сила підтримує позицію Президента. Аргумент – мільярд у руках уряду призведе до витка інфляції і «далі знецінить заощадження громадян та їхні реальні доходи».

«І таким чином ми, намагаючись ліквідувати одну проблему, породимо іншу. Тому ми підтримуємо позицію Президента. А передбачити дії інших політичних сил важко, оскільки Партія регіонів із БЮТ побіжно то сваряться, то домовляються», – сказав Парубій.

Партія регіонів: грип – це політика

Між тим заступник голови Партії регіонів, перший віце-спікер парламенту Олександр Лавринович запевнив Радіо Свобода, що регіонали мають іще серйозніші підстави не голосувати за подолання вето Президента.

«Ситуація з епідемією грипу створена більше політичними інструментами, аніж насправді були для цього медичні підстави. Про це яскраво свідчить й українська та світова статистика. Також ми змогли познайомитися з інформацією про данські дослідження того, звідки взялася ситуація з грипом і хто на цьому який бізнес робить. В Україні ж подвійний бізнес – і політичний, і чисто фінансовий», – стверджує Лавринович.

Юлія Тимошенко заздалегідь відповіла і одним, і іншим.

Тимошенко: гроші необхідні на вакцинацію

У середу на засіданні уряду Прем’єр-міністр запевнила , що «до друкування грошей не вдаватимуться». «В особистій розмові голова Нацбанку сказав, що гроші на боротьбу з грипом є», – сказала Тимошенко.

А потреба в 1 мільярді гривень, на думку прем’єра , підтверджується висновками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я.

«Оптимістичний прогноз ВООЗ для України – 12 мільйонів хворих та 36 тисяч смертельних випадків. Це у 10 разів більше, аніж від звичайного грипу у попередні роки. А є ще й найгірший прогноз. Нам треба оголосити в Україні початок добровільної протипандемічної вакцинації. Вже у наступному місяці ВООЗ надасть Україні 5 мільйонів доз вакцини безкоштовно. Іншу частину ми зобов’язані купити», – заявила Юлія Тимошенко у вівторок, зустрічаючись із експертами ВООЗ.

Сила цих аргументів стала додатковим тиском на Партію регіонів, яка якраз і голосувала разом із БЮТ за ухвалення закону про надання мільярда гривень на боротьбу з пандемією грипу. Тепер же ситуація змінилася, але жодних попередніх міжфракційних консультацій не проводили.

Політологи вбачають у цьому бажання БЮТ повністю «узурпувати» імідж політичної сили, що лише одна насправді розуміє усю глибину проблеми протидії поширенню пандемічного грипу.

Але без голосів Партії регіонів та нашоукраїнців подолати президентське вето неможливо.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG