Доступність посилання

ТОП новини

У день народження Сковороду боронитимуть від демонтажу


Григорій Сковорода
Григорій Сковорода

Київ – Українському філософу й письменнику Григорію Сковороді – 287 років. Проте згадуватимуть його ім’я не лише на урочистих вечорах. У Києві проти демонтажу пам’ятника Сковороді протестуватимуть громадські організації.

У Подільській районній адміністрації Києва кілька місяців тому заявили, що пам’ятник Григорію Сковороді можуть замінити іншим – у рамках проекту реконструкції Контрактової площі. Проти цього виступили студенти Національного університету «Києво-Могилянська академія» та громадські організації.

Пам’ятник обіцяють не рушити

Про те, що пам’ятник можуть демонтувати, у вересні заявив голова Подільського району Євген Романенко. Він тоді припустив, що навпроти університету доцільніше встановити монумент його засновнику Петру Могилі.

У розпорядженні київського міського голови від 28 серпня 2009 року встановлення пам’ятника Петру Могилі й справді заплановане. Окрім того, передбачається реконструкція центральної площі та Андріївського узвозу, а також реставрація старих будівель.

Водночас у Подільській районній адміністрації запевняють, що про демонтаж пам’ятників мова не йде. За словами начальника відділу будівництва та реконструкції Володимира Білика, нині для адміністрації на першому місці – ремонт і налагодження мереж. «Ніякого демонтажу не передбачено. Буде лише реставрація архітектурних пам’яток, а щодо реконструкції, то це стосується лише Андріївського узвозу», – каже він.

Володимир Білик наголошує, що поки навіть проект реконструкції під питанням, адже розглянуть концепцію лише наприкінці місяця. Потім – затвердять тендер на здійснення проектної стадії, і лише за кілька місяців, якщо будуть кошти, зможуть взятися за втілення.

Зберуться не лише на захист

Боронити пам’ятник Григорію Сковороді зберуться У Києві громадські організації та студенти Києво-Могилянської академії. На їхню думку, перебудову площі мають здійснювати лише після затвердження оптимального проекту, який не передбачатиме знищення культурних пам’яток.

«Ми прагнемо привернути увагу до культурного простору Контрактової площі, і до того, що вона повинна бути збережена. В тому числі повинен зберегтися пам’ятник Григорію Сковороді – на тому місці, де він є зараз», – зазначає один із ініціаторів акції, голова київського осередку громадської організації «Простір свободи» Тарас Пушкар.

За словами організаторів, їхня акція – не лише на захист монумента. Пам’ятати про видатного українця і рік у рік вшановувати його ім’я, кажуть вони, теж не менш важливе завдання.

Пам’ятник Григорію Сковороді, спроектований відомим скульптором Іваном Кавалеридзе у 1977 році, розташований у Києві навпроти Києво-Могилянської академії. Тут філософ навчався й викладав. Вважається, що пам’ятник є символом академії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG