Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: Київ і ЄС починають переговори про оптимізацію візового режиму


Україна розпочинає процес проведення переговорів про вдосконалення візового режиму з країнами Європейського Союзу, повідомив Президент Віктор Ющенко.

«Ми розпочинаємо процес проведення переговорів щодо оптимізації, удосконалення візового режиму. Ми засвідчуємо, що за останній час, від дня ухвалення спрощеного візового режиму, кількість українських туристів до країн ЄС збільшилася в 2 з половиною рази», – сказав глава держави після завершення саміту Україна – ЄС у Києві.

За словами Ющенка, 40 відсотків українців за цей час побували в Євросоюзі за безкоштовними візами. «Ми й надалі маємо йти шляхом удосконалення візової політики», – сказав Президент.

Ющенко наголосив, що питання оптимізації візового режиму було одним із ключових під час київського саміту Україна – ЄС.

Навесні окремі чиновники Секретаріату Президента висловлювали думку, що Україна могла б поновити візовий режим для громадян ЄС у зв’язку з тим, що реально візовий режим для українців ослаблений не був, а чинна вже понад рік угода про спрощення оформлення віз залишається формальним документом.

Із 1 травня 2005 року громадяни ЄС більше не оформляють візи для в’їзду до України на період до 90 днів або під час транзитного проїзду.

ЄС вимагає від України передбачуваності у сфері транзиту газу

За столом саміту Україна – ЄС
Європейський Союз вимагає від України передбачуваності у сфері транзиту газу до Європи. Про це у Києві після закінчення саміту Україна – ЄС повідомив голова Європейської ради, прем’єр Швеції Фредрік Райнфельдт.

Він нагадав, що 25 відсотків природного газу, що надходить до Європейського Союзу, проходить через територію України. «Європейські споживачі можуть втратити терплячість, коли є конфлікт, пов’язаний з енергопостачанням», – сказав прем’єр Швеції.

Тому, за його словами, Європа прагне, щоб усі сторони, пов’язані з постачанням газу до Європи, вирішили свої проблеми, і транспортування газу було передбачуваним.

Зі свого боку, Президент Віктор Ющенко наголосив, що Україна гарантує безперебійне постачання до Європи російського газу цієї зими.

«Ми ніколи не ініціюватимемо процесу, який би ускладнював постачання газу до Європи взимку 2009-2010 років. Я прошу прийняти це як гарантію», – зауважив глава держави.

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу
А президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу наголосив, що в Європейському Союзі сподіваються на позитивне рішення щодо вступу України до міжнародного Енергетичного співтовариства.

«Я дуже радий, що технічні переговори про вступ України до Енергетичного співтовариства вже закінчилися. Ми сподіваємося, що в Загребі 18 грудня буде ухвалене позитивне рішення», – сказав Баррозу.

Євросоюз розраховує укласти угоду про асоціацію з Україною в 2010

Європейський Союз сподівається, що угода про асоціацію між Україною і ЄС буде укладена протягом наступного року, заявив під час відкриття саміту Україна – ЄС президент Єврокомісії.

При цьому Жозе Мануель Баррозу привітав прогрес у співпраці України і ЄС у торгівлі, авіації, енергетиці, технологіях.

Водночас, як наголосив Баррозу, Україні і Євросоюзові ще багато треба зробити, якщо вони хочуть реалізувати усі амбіції двостороннього партнерства.

Баррозу критикує Україну за недостатній рівень реформ

Президент Єврокомісії розкритикував Україну за недостатній рівень проведення реформ під час відкриття саміту Україна – Європейський Союз.

«Дуже часто нам здається, що обіцянка реформ тільки частково виконується, зобов’язання щодо реформ тільки частково виконуються, і слова не завжди супроводжуються діями», – сказав Баррозу.

Він наголосив, що реформи – це єдиний шлях досягнення стабільності й добробуту України, а також поглиблення відносин із Європейським Союзом.

ЄС закликає Україну продовжити співпрацю з МВФ

У Європейському Союзі наголошують, що Україна має повернутися до співпраці з Міжнародним валютним фондом для забезпечення економічної та політичної стабільності в країні.

«У міру наближення до дня виборів існує необхідність забезпечити політичну та економічну стабільність. У цьому плані серед основних пріоритетів в Україні має стати повернення до угод із Міжнародним валютним фондом», – сказав президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу у вступному слові на ХІІІ саміті Україна – ЄС.

Крім того, за словами Баррозу, Європейський Союз сподівається на демократичне проведення виборів Президента в Україні. Він наголосив: уже стало звичним, що вибори в Україні проводяться відповідно до міжнародних стандартів і демократії.

«Дуже важливо для країни і її майбутньої стабільності, щоб це повторилося в січні», – зауважив Баррозу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG