Доступність посилання

ТОП новини

Стан здоров’я українців на «Аріані» не критичний – розвідка


Голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж заявив на брифінгу в Києві з приводу звільнення судна «Аріана» про стан здоров’я звільнених моряків-громадян України, що «були ускладнення, ситуація непроста, усі мають ті або інші стадії захворювань». «Але критичних ситуацій немає», – запевнив він.

За словами Маломужа, стан здоров’я жінки-члена екіпажу, що викликав найбільше занепокоєння, за останні тижні поліпшився завдяки переданим на борт судна за допомогою іспанських партнерів лікам.

Голова Служби зовнішньої розвідки також повідомив, що за звільнення «Аріани» і українських громадян судновласник заплатив викуп у 2 мільйони 800 тисяч доларів.

За його словами, пакунок із грошима скинули з літака у відкрите море поблизу «Аріани», а пірати забрали його на катері і одразу ж почали рахувати гроші, а потім покинули судно. «Аріану» відразу взяв під охорону португальський фрегат зі складу коаліційних сил НАТО, що беруть участь в антипіратській операції під кодовою назвою «Океанський щит», сказав Маломуж.

Він висловив сподівання, що за 5–7 днів «Аріана» своїм ходом дійде до найближчого безпечного порту.

Як сказав Маломуж, зараз тривають регламентні роботи щодо відновлення життєдіяльності судна, ремонту двигунів і навігаційних систем, забезпечення його пальним, питною водою, продуктами харчування, медикаментами.

Балкер «Аріана», в екіпажі якого 24 українці, перебував у полоні піратів із 2 травня цього року.

Ющенко вітає звільнення «Аріани»

Президент Віктор Ющенко вітає успішне завершення операції зі звільнення українських моряків із судна «Аріана». Про це повідомляє прес-служба глави держави.

За словами Президента, успішному проведенню операції передували «складні та напружені переговори».

«Зараз ми є свідками завершення цієї операції. Українські моряки звільнені. Я вітаю... їхні родини, всю Україну з цією перемогою», – сказав Ющенко.

Глава держави повідомив, що вже дав відповідні доручення щодо гарантування безпеки доставки моряків до найближчого порту, а також стосовно надання їм відповідної медичної та правової допомоги для повернення їх до України.

«Найближчим часом українським літаком вони будуть доставлені в Україну», – сказав Президент.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG