Доступність посилання

ТОП новини

МЗС перевіряє інформацію про затримання в Таїланді літака зі зброєю, що нібито прямував до України


Міністерство закордонних справ України перевіряє інформацію про затримання в Таїланді літака Іл-76 із партією зброї на борту, який нібито прямував до України.

Як повідомляють деякі ЗМІ з посиланням на таїландське новинне агентство ТНА, Іл-76 із майже 40 тоннами зброї затримали в суботу після огляду в аеропорту Дон Муанг у Бангкоку.

В цьому аеропорту літак приземлився для дозаправлення. На його борту – ручні гранатомети та переносні зенітно-ракетні комплекси.

За інформацією ТНА, командир екіпажу на допиті в таїландській поліції повідомив, що літак вилетів із України й завантажив зброю в Північній Кореї. Після дозаправлень у Таїланді та на Шрі-Ланці літак мав прибути до України. При цьому командир судна стверджує, що екіпаж не знав про військовий характер вантажу.

Екіпаж літака складається з п'ятьох осіб (громадяни Білорусі та Казахстану). Літак Іл-76 (4L-AWA) зареєстрований у Грузії.

Британська телерадіокорпорація Бі-Бі-Сі раніше повідомила, що літак Іл-76 перевозив зброю, імовірно, з Північної Кореї до Південної Азії.

За даними Бі-Бі-Сі, заступник прем'єр-міністра Таїланду Сутеп Таунгсубан сказав, що члени екіпажу попросили дозволу на дозаправлення в аеропорту Бангкока, після чого місцеві інспектори виявили на борту стрілецьку зброю, вибухівку, гранатомети й навіть ракети. За даними газети Bangkok Post, загальна вага зброї – 35 тонн.

Як стверджує заступник прем'єра Таїланду, члени екіпажу намагалися дезінформувати владу Таїланду, заявивши, що перевозять обладнання для буріння нафтових свердловин.

Один із підозрюваних заявив представникам влади, що літак вилетів із Росії до Північної Кореї, де було завантажено зброю, зазначає Бі-Бі-Сі з посиланням на таїландську газету.

Тим часом, повідомляють зарубіжні ЗМІ, літак вилетів зі столиці Північної Кореї Пхеньяна. Про те, куди саме він прямував, точно не відомо, але, за неофіційними даними влади Таїланду, місцем посадки мала стати одна з країн Південної Азії, можливо, Пакистан.

За іншими даними, на які посилається Bangkok Post, літак прямував на Шрі-Ланку, або на Близький Схід.

Видання також стверджує з посиланням на представників влади Таїланду, що літак може належати Грузії або Росії.
XS
SM
MD
LG