Доступність посилання

ТОП новини

Чи розв’яжуть Тимошенко і Путін «газовий вузол» без допомоги МВФ? (Європейська преса)


Прага – Газова проблема між Росією й Україною продовжує хвилювати оглядачів провідних європейських видань. Усі в Європі з певною тривогою очікують, чи заплатить Київ «Газпрому» вчасно (до 11 січня) майже 900 мільйонів доларів чергового платежу за російський газ. Газети цитують також українських чільників, котрі наголошують, що без отримання Києвом четвертого траншу МВФ, або ж хоча б його частини, «ризики з оплатою за російський газ залишаються високі». Разом з тим європейська преса зауважує, що економічні проблеми України загострюються на тлі наближення у січні президентських виборів у державі, коли політична боротьба між головними кандидатами також перевищує межі допустимого такту.

Лондонська «Файненшел Таймз» цитує міністра закордонних справ України Петра Порошенка, котрий вважає, що без отримання хоча б частини (близько двох мільярдів доларів) із кредиту МВФ, ризики з українськими платежами за російський газ у січні 2010 року «досить високі». Його коментар покликаний хоча б якось підтримати головну українську контактну особу з Фондом – віце-прем’єра Григорія Немирю, котрий скаржиться на «надзвичайно складну ситуацію з виконанням міжнародних зобов’язань», що пов’язано з проблемою кредиту МВФ. «Файненшел Таймз» інформує, що у п’ятницю, напередодні зустрічі з чиновниками з МВФ у Вашингтоні, Петро Порошенко запевнив, що «Україна впевнена у безперебійності газового постачання до Європи цієї зими». Але, за словами того ж Порошенка, «було б більш певно, якби Україна все ж швидше відновила співпрацю з МВФ.., тоді не було б ніякої причини хвилюватися за оплату російського газу». Петро Порошенко також поскаржився на те, що Україна має фінансові проблеми і не спроможна проводити до президентських виборів хоча б якісь реформи, яких вимагають міжнародні фінансові установи на Заході.

Тим часом, Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила в інтерв’ю німецькій «Гандельсблатт», що вона нібито знайшла спільну «прагматичну» мову з російським колегою Путіним і намагається максимально деполітизувати газове питання у стосунках з Москвою. За словами Тимошенко, у Москві, здається, «це зрозуміли». Прем’єр України також висловила переконання, що у модернізації українського газового сектору «повинні брати участь усі» і запевнила «Гандельсблатт» , що у разі обрання її Президентом України, вона
(Тимошенко – ред.) «досягне більшої конкуренції на українському ринку».

Російська «Время новостей» інформує, що справи із кредитом МВФ для Києва поки що кепські, бо «єдина людина, яка може ухвалити в МВФ нетрадиційне рішення, директор-розпорядник Фонду Домінік Стросс-Кан не чекав Григорія Немирю у Вашингтоні, а вважав за потрібне саме у цей час відбути до Європи». Разом із тим це російське видання переконане, що у цій ситуації «очевидно, активну роль доведеться відіграти Москві». На думку «Время новостей», «якщо МВФ залишиться незворушним, а українська влада безсила (бо для неї дата виплати газового боргу менш важлива, аніж наслідки 17 січня), Кремлю і «Газпрому» доведеться самим вирішувати, як не допустити зупинки газового постачання до Європи».

Польська «Жечпосполита» інформує, що передвиборну боротьбу українських кандидатів на президентство у першій радянській столиці України – майже двомільйонному Харкові – виграє лідер Партії регіонів Віктор Янукович. І це відбувається, незважаючи на всі зусилля його суперників – Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та нинішнього Президента Віктора Ющенка. Останнім, як зауважує польська газета, не допомагають навіть піар-акції, організовані в Харкові до Євро-2012.

Вже згадана «Файненшел Таймз» оприлюднила великий матеріал редактора видання Христі Фрілянд про широкі мистецькі інтереси українського олігарха, зятя колишнього Президента України Леоніда Кучми, Віктора Пінчука. Тут ідеться не лише про мільярдні статки Пінчука (в доларах), яких він досяг не без допомоги тестя, а й про його велику зацікавленість у мистецтві і надзвичайно дорогі придбання творів сучасного мистецтва (в десятки мільйонів доларів за «штуку») до приватної колекції мільярдера. Автор статті відзначає, що Віктор Пінчук створив перший на Сході Європи приватний мистецький центр у Києві, де проводить надзвичайно затратні і гучні виставки сучасного образотворчого мистецтва, на кшталт галереї творінь епатажного британця Даміана Герста. Фрілянд вражає й велика зацікавленість Пінчука, єврея за походженням, у торуванні європейського шляху для України, та, зокрема, проведення ним щорічних міжнародних політичних форумів у Ялті, куди він запрошує такі знаменитості як Тоні Блера, Білла Клінтона та інших.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG