Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде у кримської міліції два керівники


Анатолій Могильов
Анатолій Могильов

Сімферополь – Окружний адміністративний суд Донецька зобов’язав Міністерство внутрішніх справ і Кабінет Міністрів України відновити колишнього керівника кримської міліції Анатолія Могильова на посаді начальника Головного управління МВС України в Криму. Зараз це крісло посідає народний депутат Геннадій Москаль. Якщо перший генерал зараз очолює кримський виборчий штаб Віктора Януковича, то другий, як стверджує преса, є політичним союзником Юлії Тимошенко. Місцеві оглядачі не виключають, що кримську міліцію одночасно можуть очолити два генерали з різною політичною орієнтацією.

11 грудня донецький суд ухвалив рішення відновити генерал-майора Анатолія Могильова на посаді начальника кримської міліції, яку він обіймав у 2007 році, і спеціально зобов’язав МВС та Кабмін видати для цього відповідні накази. Головний аргумент, із яким погодився суд, – порушення чинного законодавства під час звільнення Анатолія Могильова.

Той спершу написав заяву про свій вихід на пенсію, а потім, побувавши у відпустці, під час якої відвідав Донецьк і Київ, передумав і заявив, що рішення про відставку ухвалював під тиском міністра Юрія Луценка і народного депутата, генерал-лейтенанта міліції Геннадія Москаля. У серпні Анатолій Могильов уже виграв суд у Донецьку, але Кабмін, відновивши його у посаді, одразу звільнив.

Тепер Анатолій Могильов переконаний, що знову сяде в крісло головного кримського міліціонера і доможеться виконання судового рішення. У вівторок він заявив, що не хотів би застосовувати варіант, зібравши «недоторканних депутатів, осіб», які його «на руках до главку внесуть».

Донецький «регіонал» – кримський міліціонер?

Нині Анатолій Могильов очолює кримський виборчий штаб кандидата на Президента України Віктора Януковича. Він іще не вирішив, де далі працюватиме – каже, коли його відновлять на міліцейській посаді, тоді й визначатиметься. Зараз же ним рухає «почуття справедливості».

У Криму Анатолій Могильов запам’ятався жорстоким розгоном великими силами міліції, загону «Беркут» і Внутрішніх війська репатріантів-торговців на плато Ай-Петрі, зв’язками з кримським депутатом Олександром Мельником, відомим своєю неоднозначною репутацією, а також скандалом довкола арешту «євпаторійського маніяка», звинуваченого в убивстві кількох жінок, у чому людина під тортурами зізналася, а потім виявилася невинною.

Із 2006 року і до сьогоднішнього дня Анатолій Могильов є депутатом Макіївської міськради на Донеччині, куди потрапив за списком Партії регіонів. До цього він керував Макіївським міськвідділом міліції. Кримська преса писала, що Могильов близький до макіївського підприємця, народного депутата України від Партії регіонів Антона Пригодського, який тривалий час був партійним «куратором» Криму.

Геннадій Москаль кріслом просто так не поступиться
Геннадій Москаль

У вівторок Анатолій Могильов повідомив, що, за його даними, Геннадій Москаль сам написав заяву на звільнення і МВС та Кабмін його вже звільнили.

Тим не менш генерал-лейтенант, коли я йому зателефонував, виявився на своєму робочому місці. Геннадій Москаль заявив, що працює і у відставку не збирається.

Він каже, що попри рішення суду відновитися генерал-майорові Могильову на попередній посаді буде неможливо. Мовляв, уже те, що генерал міліції, який числиться на активній службі, очолює виборчий штаб, – порушення.

Москаль також повідомив, що МВС України подало апеляцію на рішення донецького суду.

Опоненти генерал-лейтенанта Москаля закидають йому надмірну політизацію його міліцейської діяльності, спрямованої переважно на висуванців Партії регіонів. Проте пояснення начальника кримської міліції прості: правоохоронці висувають претензії лише до тих, хто мав чи має проблеми з законом, і він не винен, що серед останніх чимало якраз «регіоналів».

Свою популярність у Криму 59-річний уродженець Буковини здобув наприкінці минулого тисячоліття. Протягом 1997–2000 років він уже очолював кримську міліцію і домігся ліквідації найбільших організованих злочинних угруповань, які суттєво контролювали політичне та економічне життя в автономії.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG