Доступність посилання

ТОП новини

Як залучити іноземні інвестиції


Київ – Через перманентну політичну нестабільність іноземні інвестори не хочуть фінансувати українські проекти. Яким чином Київ має намір залучати інвесторів? Про це Радіо Свобода розповів голова Національного агентства України з іноземних інвестицій та розвитку Сергій Таран.

– Треба розуміти, що однією з найбільших проблем, які інвестори мають в Україні, є не лише політична нестабільність, а насамперед відсутність якісних проектів, які українці можуть запропонувати іноземному інвесторові. Тому завдання, яке перед собою ставить Національне агентство України з іноземних інвестицій та розвитку, – це допомогти українському бізнесові і українській владі розробити такі проекти на високому рівні, щоб іноземний інвестор зміг із цим ознайомитися і ухвалити відповідне рішення. Тому, відповідно, до цього треба залучати тих людей, які мають досвід саме роботи з іноземним інвестором. Ми якраз і працюємо з такими людьми і створюємо базу даних проектів, які могли б бути доступними для інвестора і для того, щоб він ухвалив рішення.

– Як Ви вважаєте, чиї інвестиції вигідніші для України: російські чи європейські?

– Так не треба ставити питання. Я думаю, треба ставити питання, які проекти для України найважливіші. Цими днями закінчила роботу міжвідомча експертна група, куди входили представники центральних органів влади і міжнародних організацій: американської Торговельної палати, представництва Світового банку в Україні, Європейської бізнес-асоціації, Агентства США з міжнародного розвитку. Цю міжвідомчу групу Кабінет Міністрів створив, щоб визначити стратегічні проекти, які найважливіші для України. Дуже багато надходило інфраструктурних пропозицій, також пропозиції щодо розвитку енергетики, щодо розвитку високих технологій. Оці стратегічні пропозиції насамперед є важливими для України. Звичайно, вони пропонуватимуться інвесторам на міжнародних форумах через інформаційну кампанію. Я думаю, домінувати має саме той підхід, що треба думати про те, що найпотрібніше зараз для України. Ми маємо насамперед відштовхуватися від стратегічних інтересів України і тих проектів, які насамперед працюють над підвищенням конкурентоздатності української економіки. І це, я думаю, має стати основним критерієм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG