Доступність посилання

ТОП новини

Європейські дипломати у Донецьку кажуть про відтік із області інвестицій


Донецьк – Представники європейських дипломатичних кіл у Донецьку заявляють про відтік з регіону чималих інвестиційних ресурсів. Зокрема, західні інвестфонди відмовляються від проектів до Європейського чемпіонату з футболу 2012 року. Серед причин, які лякають інвесторів, - недоступність кредитних коштів, значне податкове навантаження, корупція і майбутні президентські вибори.

Економічна і фінансова нестабільність в Україні відштовхує від інвестиційно привабливої Донеччини потенційних партнерів. Криза значно скоригувала їхні плани – зі власного досвіду знає консул Греції в місті Маріуполі Донецької області Софія Маллі. «Ще торік починалась розмова про розвиток тут страхової сфери, зокрема, про відкриття у Маріуполі грецьких страхових компаній, банків.Однак, враховуючи економічну кризу, більшість із цих планів не вдалося здійснити», – скаржиться пані Маллі.

Така ж сама ситуація і з чеськими інвесторами, розповідає генеральний консул Чеської Республіки у Донецьку Антонін Мургаш. «Я хочу сказати, що маю конкретний досвід, коли з Донеччини був змушений піти дуже сильний інвестор, я не буду відповідати на запитання, хто це був, – каже він. – Мова йшла про проект на 5 мільярдів доларів. Все ж таки більш динамічні, цікаві умови йому запропонували десь на Балканах, у Південній Європі, і він пішов туди».

Та найбільше, на що страждає зараз Донеччина, це неможливість просунути проекти до Євро-2012, зокрема складна ситуація з будівництвом готелів. Всього їх має бути 14. Як розповів представник фірми, якій донецька влада доручила домовлятися з інвесторами, нещодавно від підписання контракту на спорудження кількох готелів відмовилась велика німецька компанія. Німці пояснили відмову складними політичними умовами у державі і передвиборними перегонами.

Відкрились нові можливості

Незважаючи на все це, українцям, зокрема донеччанам, не варто опускати руки, вважає генеральний консул Німеччини у Донецьку Клаус Ціллікенс. На його думку, регіон має чималий потенціал як у промисловості, так і в аграрній сфері.

«Безумовно, багато інвестиційних проектів уповільнили свій розвиток в останній час, та лише деякі інвестори відвернулись від України. Найголовніша перешкода для вкладання інвестицій – високі кредитні ставки і проценти, – наголошує пан Ціллікенс. – Це відбувається не в останню чергу через погане положення України в міжнародному рейтингу держав. Це заважає отримувати фінансування від міжнародних фінансових інститутів. Тому Україна має підвищувати свій рейтинг для того, щоб вітчизняні й іноземні фірми мали змогу користуватись кредитами на вигідних умовах».

Лідерами високих технологій у Європі є малі й середні підприємства, тоді як в Україні – це великі підприємства і наукові інститути. Підвищити інвестиційну привабливість української промисловості можна, скоротивши дистанцію між дослідниками й виробниками, вважає німецький дипломат. Також, за його словами, через падіння гривні, і як наслідок, подорожчання імпорту, нове поле для співпраці між українськими та європейськими компаніями відкрилось у сфері виробництва товарів масового споживання. Та чи скористаються цими можливостями українці, поки що питання відкрите.

(Донецьк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG