Доступність посилання

ТОП новини

В гостях у латвійського Різдвяного діда


Рига – Латвійський Дід Мороз, або, як його називають, Різдвяний дід, живе у невеличкому поселенні Зіємупе в Лієпайському районі. Резиденція Різдвяного діда – це комплекс невеличких хатинок, розташованих у казковому місці на березі річки. В одній із них гноми пригощають відвідувачів чаєм із гарячими млинцями, в іншій діти можуть спробувати своїми руками зробити новорічні свічки, але головним є спеціальний будиночок, де дорослі і діти пишуть листи Різдвяному діду зі своїми побажаннями.

У Росії – Дід Мороз, у Фінляндії – Йоулупуккі, в Естонії – Йиулувана, в Іспанії – папа Ноель, у США – Санта-Клаус, в Італії – Баббе Натале, у Китаї – Дуньче Лаожень, на Гаваях – Канакалока. Майже у всіх народів, навіть на Півдні, є свій «Дід Мороз».

У Латвії головний персонаж зимових свят Ziemassvētku vecītis – у перекладі з латиської Різдвяний дід – зовнішньо майже не відрізняється від російського Діда Мороза, тільки шуба у нього синя. А ось обов’язки у нього ті ж самі: дарувати дітям радість на різдвяні та новорічні свята.

Допомагають йому у цій приємній справі сім гномів. Один із них розповів Радіо Свобода про свої обов’язки: «Зараз я сідлаю поні, він також працює помічником різдвяного діда – возить його мішок з подарунками і катає діток. Поні також показує різні циркові номери».

Різдвяному діду пишуть не тільки діти з Латвії

На зимові свята у латвійського Діда Мороза багато гостей, і для кожного з них у нього знаходиться час. Найперше Різдвяний дід показує свою оселю, а потім читає листи, які йому найбільше сподобалися. Листи приходять не тільки з Латвії.

«Діти пишуть листи, і це мені дуже подобається. З різних районів Латвії. Ось лист із Юрмали, а ось із Саласпілсу. А цей лист у золотому обрамленні аж із Білорусі», – розповів Різдвяний дід.

Цього року латвійська пошта відновила давню традицію саморобних поздоровлень Дідові Морозу. Для цього пошта підготувала білі поштові листівки, на яких діти, а також дорослі можуть намалювати свої поздоровлення і надіслати їх Різдвяному діду в Зіемупе. Листівки безкоштовні.

На всі листи, які надходять до резиденції Різдвяного діда, він за допомогою гнома-листоноші, надсилає відповіді. «Зараз щодня надходить від 20 до 25 листів і на всі слід надати відповідь», – каже гном-листоноша.

На казково прикрашеному поїзді у супроводженні Різдвяного діда діти їздять по містечку, відвідують заячий, чайний та іграшковий будиночки, місце, де живуть поні, ялинкову плантацію, співають пісні біля новорічної ялиночки.

А як зголодніли, то смачний запах запрошує гостей до будиночку млинців. «Сьогодні у нас млинці з вишневим варенням, з повидлом із яблук. Усе вирощуємо самі, варення робимо самі, яйця також від наших курей», – розповів гном із будиночку млинців.

Бюро латвійського Діда Мороза працює у грудні щодня. Однак 24, 25 та 31 грудня Різдвяного діда вдома не буває, бо він розносить подарунки дітям.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG