Доступність посилання

ТОП новини

Перед різдвяними святами поляки забули про кризу


Варшава – У Польщі за святковим різдвяним столом кожен забуває про буденні турботи та негаразди. Пересічні поляки хочуть на цей час забути про глобальну фінансову кризу, безробіття, іпотечні та комерційні борги. Втім, чи економічна криза позначилась на тому, як поляки відзначають Різдво Христове?

Спостерігаючи за тим, що у передсвятковий період відбувалося на вулицях Варшави, можна сказати, що економічна криза ніяким чином не позначилась на Різдвяному дозвіллі поляків.

Останньої неділі у головних варшавських центрах торгівлі побували десятки тисяч покупців. Знайти місце для автомашини біля супермаркету було просто неможливо.

За даними дослідницького центру «TNS OBOP», поляки на проведення Різдва виділять із родинного бюджету 5 мільярдів євро. Пересічна польська сім’я готова витратити на підготовку до Різдва близько 400 євро.

Половина цієї суми йде на купівлю святкових подарунків. За офіційними статистичними даними, свята обійдуться полякам у середньому дорожче від минулорічних на 3 – 5%. Однак ціна головних харчових продуктів, окрім м’ясних виробів, залишиться на тому самому рівні, що й минулого року, зауважують фахівці.

«Нема ніякої кризи!»

«На мою думку, не слід говорити про кризу в країні, в якій упродовж трьох кварталів цього року постійно зростає ВВП. Такого нині нема в інших країнах Євросоюзу. Слово «криза» у цьому контексті, вважаю, слід розцінювати як зловживання. Правда, економіка Польщі увійшла у період застою, однак про кризу слід нам говорити, наприклад, у контексті Естонії, де спад ВВП на рівні 20%», – сказав речник Головного статистичного управління Польщі Владислав Лаґодзінський.

Він додає, що у Польщі є регіони, де швидкими темпами зростає структуроване безробіття. Там різдвяні свята будуть сумні, зауважує Лаґодзінський.

Соціологи, у свою чергу, переконують, що світова криза, все ж, позначилась на свідомості більшості поляків.

За результатами опитування, кожний четвертий поляк менше, ніж торік, витрачатиме грошей на подарунки близьким та харчові продукти. Ходіння по крамницях поляків, на думку дослідників, у передсвятковий час уже не такі радісні та спонтанні, як це колись бувало.

Соціолог, професор Іренеуш Кшемінський сказав Радіо Свобода, що цю істину дуже скоро зрозуміли в торговельних мережах. Уже від листопада вони почали масштабну рекламу різдвяної продукції. Щоб досягти планованого надходження коштів, продавці пропонують небачені знижки та рекламу товарів, зазначає Іренеуш Кшемінський.

«Якщо пройтись крамницями у Варшаві, то не знайдеш різниці між тим, що зустрічаєш на прилавках у так званому «кризовому» та «некризовому» роках. На мою думку, люди зараз просто настільки заможні, що, зберігаючи історичні традиції, можуть безтурботно відзначати різдвяні свята», – сказав соціолог Кшемінський.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG