Доступність посилання

ТОП новини

На ялинку до угорських миротворців


Будапешт – Небагатьом угорським миротворцям випадає відпустка додому на католицьке Різдво. Переважна більшість із них на свята продовжують виконувати службовий обов’язок в різноманітних «гарячих точках» планети. І тим приємніше, коли на гарнізонну ялинку до угорців завітає хтось із земляків.

Угорські миротворчі підрозділи у Косово, а також у Боснії та Герцеґовині чи не найчисельніші на Балканах. І хоча додому, до облаштованої і мирної Угорщини, здається, рукою подати, ця думка навряд чи присипляє пильність угорських військових у складі миротворчої місії ООН на Балканах.

А ще ж такі самі миротворчі підрозділи Угорщина регулярно відсилає на Синайський півострів, Кіпр та до Афганістану. Однак службовий графік не робить винятків для угорських вояків-контрактників – ні для рядового складу, ні для офіцерів. Всі вони отримують 10-добову відпустку лише після півроку служби.

На Балканах не нарікають на угорських миротворців


Цивільна влада і військове начальство про угорських миротворців вельми високої думки і розраховує на подальшу їхню допомогу у «гарячих точках». Заступник міністра оборони Республіки Боснія і Герцеґовина пані Марина Пендес каже, що Угорщина дружньо ставиться до цієї країни. І це проявляється в багатьох сферах двосторонньої співпраці, у тому числі військовій та правовій, зазначає ця боснійська жінка-політик.

Налагоджувати мирне цивільне життя боснійцям допомагають 160 угорських військових та поліцейських. Тим часом у Косові миротворчу місію виконують 250 угорських миротворців. Командувач з’єднання багатонаціональних сил на Західних Балканах італійський генерал Роберто Д’Алессандро задоволений службою угорських вояків, злагодженістю дій окремих підрозділів і ефективністю виконаних завдань.

Вдома не забувають про земляків

Ці рекомендації штабного керівництва з’єднаних сил і характеристику безпосереднього начальства щодо підлеглих врахували в міністерстві оборони Угорщини. Напередодні Різдва держсекретар цього відомства пані Аґнеш Вадаї особисто вручила нагороди землякам за відмінну військову службу.

«Я знаходжуся тут тому, щоб через скромні Різдвяні подарунки виразити подяку і шану угорської армії та міністерства оборони нашим краянам, які за межами нашої батьківщини захищають демократичн цінності рідної держави», – каже пані Аґнеш.

Аґнеш Вадаї виявилася чи не єдиною жінкою-угоркою на гарнізонній ялинці з Угорщини. Її одразу взяли «в облогу» багато молодих людей у погонах, розпитуючи про те, що діється вдома.

«Я думаю, що, як і кожній молодій людині, тривале перебування далеко від родини і близьких – доволі кепське почуття. Але ми зараз набагато краще оснащені засобами комунікації, ніж кілька років тому. Майже кожен солдат має власний ноутбук і може щовечора безпосередньо спілкуватися з рідними через електронну систему скайп», – каже про своїх підлеглих підполковник Аттіла Бочак.

Багатьом із цих молодих людей вже вночі або назавтра треба буде йти на службу. Проте сьогодні вони прийшли святкувати біля ялинки Різдво, щоб відчути звичайне людське тепло і радість єднання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG