Доступність посилання

ТОП новини

Енергозберігання в Угорщині починають зі шкіл


Угорщина – Цього року в угорській провінції з’являться перші школи, де обігрів та освітлення приміщень здійснюватиметься за рахунок природного тепла землі. Встановлення відповідного обладнання в таких навчальних закладах – річ недешева, тому фінансування енергозберігальних проектів здійснюється за рахунок Євросоюзу.

Коли заходить мова про енергозберігання в громадських закладах, передусім згадують гімназію у місті Надькаллов на сході Угорщини. Звідси буквально кілька кілометрів до українсько-угорського кордону.

Завуч цієї гімназії, що водночас є й професійно-технічним закладом, Янош Ковач, розповідаючи про шкільний проект із енергозберігання, зазначив: «Наразі це експериментальний план. Ми брали участь у загальному конкурсі, що підтримується Євросоюзом, і виграли 200 мільйонів форинтів (трохи менше від 1 мільйона євро) у рамках технічної реконструкції закладу. П’ять відсотків від усієї суми маємо забезпечити власними силами».

За словами пана Ковача, в гімназії, збудованій понад 30 років тому, були великі проблеми з освітленням та опаленням приміщень.

Економія коштів плюс нове екологічне мислення

Технічна реконструкція передбачає зведення нової котельної установки, яка використовуватиме природне тепло землі. Його будуть перекачувати зі спеціально пробуреної свердловини за допомогою потужного насоса. Чим глибша свердловина, тим гарячіше повітря йде з надр на поверхню. А необхідною електроенергією гімназію забезпечать сонячні батареї.

Проектувальники не забули також і про теплоізоляцію даху, що дасть значну економію коштів дирекції гімназії. У перерахунку йдеться про сотні тисяч доларів лише на опалення цього великого навчального закладу, що зводився ще за часів соціалізму, коли газ був дешевим і не було глобальної фінансової кризи.

Проте для адміністрації гімназії важить не лише технічний бік справи. «Реконструкція дасть нам змогу будувати виховний процес таким чином, щоб учні більше знали про довкілля, головні принципи його охорони та пов’язані з цим потреби», – наголошує Янош Ковач.

Із учителями погоджуються й учні. 14-літня гімназистка Каталін Шестак, наприклад, уже кілька місяців відвідує уроки з курсу екології. «Я дійсно навчаюся в такому спеціальному класі. Ця реконструкція стане нам великою підмогою не лише в теорії, – каже вона. – Адже ми і на практиці зможемо переконатися, як втілюються подібні проекти».

Технічні роботи в гімназії розпочалися в січні. Підрядна будівельна організація повинна завершити реконструкцію до вересня поточного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG