Доступність посилання

ТОП новини

В угорській глибинці звикають до альтернативної енергії


Угорщина – Дедалі більше сонячних батарей з’являється на дахах будинків мешканців південної Угорщини. Купувати недешеве устаткування жителів заохочує місцева влада, сприяючи в отриманні пільгових позик, адже енергію сонця в цих районах можна використовувати з ранньої весни до пізньої осені.

Сусіди Шандора Суні, власника охайного будиночка в районному місті Гоудмезеввашаргей, що знаходиться неподалік угорсько-сербського кордону, спочатку довго і з недовірою придивлялися до сонячних батарей. А потім змінили свою думку на позитивну і так само захотіли придбати устаткування. У становищі провінційних жителів з помірними доходами у 400-500 євро на місяць економічні вигоди такого кроку цілком очевидні.

«Щомісяця в господарстві додатково залишається 6-7 тисяч форинтів, трохи більше 20 доларів, не кажучи про забезпечення гарячою водою», – розповідає господар Шандор Суні. Він задоволений, що упродовж двох годин трубне устаткування на даху його будинку за допомогою сонячних батарей нагріває воду у колекторі до 90 градусів за Цельсієм.

«Наполовину зменшилася ціна на гарячу воду»

Різні типи таких батарей дають змогу технікам встановити альтернативний енергетичний пристрій і в багатоповерховому будинку, де до батарей можна підключити більшу кількість користувачів. В одній з таких споруд батареї справно працюють вже два роки на втіху мешканцям.

«Ми теж вагалися спочатку... А зараз бачимо, що устаткування варте того, бо за цей час у нас в будинку наполовину зменшилася ціна на гарячу воду»,– ділиться досвідом земляк Шандора Суні Жолт Балаж.

Купівля сонячних батарей і труб до них разом з установленням їх на даху будинку обійдеться одній сім’ї в середньому у 900 доларів. Віддача від такого капіталовкладення настане приблизно через два роки. Існують і потужніші сонячні батареї, якими можна опалювати навіть житлові приміщення. Однак витрати на це устаткування зростуть у 5-6 разів, а повернуться далеко не одразу.

«Економічна вигода від такої інвестиції може розтягнутися на 10-12 років. Ця обставина зупиняє багатьох від того, щоб взятися за цю справу», – констатує архітектор міста Гоудмезеввашаргей Єва Цеґледі.

(Угорщина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG