Доступність посилання

ТОП новини

Особливості національного екзит-полу: заплатити може кожен охочий


Київ – В Україні збирають кошти для проведення національного екзит-полу. Цього разу долучитися до фінансування опитування зможе кожен охочий.

Окрім міжнародних фондів та кандидатів на Президента, свій внесок у проведення національного екзит-полу цього року можуть зробити усі охочі – грошовим переказом у банк або по телефону.

При цьому організатори запевняють, що за витратою коштів та підрахунком результатів опитування слідкуватиме спеціальний орган – наглядова рада, до якої увійшли відомі українські журналісти та громадські діячі.

Підтримали навіть кандидати

Екзит-пол – це форма опитування, яку соціологічні служби у день голосування проводять на виході з виборчих дільниць. Таким чином, до оприлюднення офіційних даних виборчими комісіями, можна дізнатися попередні результати.

В Україні національні екзит-поли практикують із 1998 року. Цьогорічний стане десятим, щоправда його підготовка зазнала суттєвих змін. Попередні екзит-поли фінансували переважно міжнародні донори. Цього разу долучитися пропонують усім охочим. Можна переказати бажану суму на банківський рахунок, а можна надіслати смс – й автоматично поповнити фонд на 3 гривні.

Серед охочих матеріально підтримати екзит-пол опинилися й деякі кандидати на Президента. За словами одного з організаторів проекту, директора фонду «Демократичні ініціативи» Ілька Кучеріва, їхні внески – від 10 до 50 тисяч гривень. «Ми отримали кошти від Гриценка, Мороза, Бродського, Тігіпка та Костенка. Ще деякі кандидати кажуть, що вони мають подумати», – зазначив пан Кучерів.

Опитування – і форма контролю

Із запланованих майже 2 мільйонів гривень на проект зібрали вже більше половини. А щоб кошти витрачалися належним чином і підрахунок результатів відбувався прозоро, розпочала діяльність наглядова рада. До її складу увійшли зокрема й відомі українські журналісти.

Голова наглядової ради, директор Інституту медіа-права Тарас Шевченко переконаний, що екзит-пол допоможе порівняти, наскільки неофіційні результати виборів відрізнятимуться від офіційних. «Взагалі в Україні екзит-пол – це демократичний і досить простий контроль за результатами виборів. До того ж, це цікаво аудиторії, бо можна дізнатися про попередні результати заздалегідь», – додає Тарас Шевченко.

Опитування виборців проводитимуть дві соціологічні компанії – Київський міжнародний інститут соціології та Центр Разумкова. Вони планують охопити 240 виборчих дільниць по всій Україні. Найшвидше дізнатися результати екзит-полу, кажуть організатори, можна буде у соціальних мережах – попередні дані оприлюднять у день виборів вже о восьмій вечора.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG