Доступність посилання

ТОП новини

Вибори на Донеччині пройшли спокійно


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Донецьк – Вибори на Донеччині прийшли відносно спокійно, кажуть представники Комітету виборців. На голосування прийшли близько 70 % виборців. Це трохи більше, ніж на парламентських виборах 2007 року. Місцевий екзит-пол засвідчив, що цілковита перемога на Донеччині належить Віктору Януковичу.

Янукович, Тігіпко і Симоненко залишають Тимошенко четверте місце. Такі дані екзит-полу, проведеного Донецьким інформаційно-аналітичним центром. Місцеві соціологи пророкують, що Віктор Янукович на Донеччині має отримати 77 % голосів виборців.

Ознакою цих виборів стала висока явка. За даними Донецької облдержадміністрації, у голосуванні взяли участь близько двох третин виборців. Це більше, ніж на парламентських виборах 2007 року.

«Явка дуже висока для Донбасу. Мабуть, дістали наш народ настільки, що пішли голосувати», – каже керівник обласного штабу Віктора Януковича Олександр Костенюк.

Штаби кандидатів посприяли активізації виборців. Удень на вулицях Донецька з’явились молоді люди, які до хрипоти кричали у гучномовці, закликаючи громадян взяти участь у голосуванні.

Фальсифікації були

Серед найпоширеніших порушень, які зафіксував Комітет виборців, були протидія спостерігачам міжнародних організацій, зокрема – з місії ЕНЕМО, а також випадки включення виборців до списків у день голосування на підставі ксерокопій документів. За цілий день комітет помітив лише одне вкидання бюлетенів членами виборчих комісій. Це сталось на дільниці міста Макіївка. Але, загалом, представники організації оцінюють ці вибори, як відносно спокійні.

Наприкінці дня спокійно зітхнули і працівники штабів кандидатів. Хоча на діалог із журналістами пішли лише деякі із них.

«Ми вважаємо, що вибори відбулись. Хоча були окремі порушення, ми вважаємо, що в цілому вони не впливатимуть на загальний тон», – каже заступник голови обласного виборчого штабу кандидата Олександра Мороза Віктор Шелухін.

Представники кандидатів, які не братимуть участі у другому турі, ще не визначились, кого вони підтримуватимуть. «Нашоукраїнці» і «тігіпківці» сказали, що визначаться, коли будуть відомі остаточні результати голосування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG