Доступність посилання

ТОП новини

Майдан-2: на словах, на ділі чи за гроші?


Мітинг на підтримку кандидата на посаду Президента Віктора Януковича в Києві, 2 лютого 2010 року
Мітинг на підтримку кандидата на посаду Президента Віктора Януковича в Києві, 2 лютого 2010 року

Олександр Тишкевич

Київ – Буде цього року новий Майдан чи ні – думки соціологів розділилися. Колишні очільники акції протесту 2004 року переконані, що люди не вийдуть на вулиці, бо жодному кандидатові не вірять. Тим часом у Центрі Разумкова говорять про можливість Майдану за гроші.


Повтору Майдану не буде, оскільки люди зневірились, переконаний заступник голови Секретаріату Президента, комендант Майдану-2004 Роман Безсмертний. Причина, вважає він, у тому, що обидва кандидати захоплені тільки власною жадобою влади, і люди це добре бачать.

«Події 2004 року – це приклад того, як, спільно працюючи та дбаючи про людей, домагатись результату, тобто перемоги кандидата на виборах. Повторити ні в змісті, ні в формі те, що відбувалося у 2004-му, неможливо. Якщо буде конфлікт, то основна драма розіграється в судах, а не на вулиці», – вважає Роман Безсмертний.

Із ним погоджується науковий керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. Вона пояснює, що ідеали, які були в 2004 році, на сьогодні втрачені, надто мало охочих іти на такий Майдан із обох сторін, бо суспільство дуже відрізняється від того, яке було в 2004 році.

«Тоді суспільство чекало, що от воно обере нового Президента, і все поліпшиться. Зараз такого немає», – пояснює соціолог.

Напередодні Юлія Тимошенко заявила, що буде виводити людей на Майдан у разі фальсифікацій у другому турі виборів Президента. Її опонент Віктор Янукович запевнив, що готовий до таких дій, оскільки Партія регіонів також може вивести людей на вулиці.

На мітинг за покликом гаманця


Соціолог центру Разумкова Андрій Биченко припускає, що Майдан можливий, але в тому разі, якщо він буде проплаченим.

«Що гроші в кандидатів є, я впевнений. Акції можливі дуже серйозні, але якщо кандидати почнуть це робити організовано, то, якщо розхитати ситуацію, до цих акцій можуть долучитися люди ідейні, і це зможе набрати досить серйозних обертів», – припускає він.

Тим часом в інтернеті з’являється дедалі більше оголошень із пропозиціями вийти на мітинги за гроші.

Днями Київський окружний адмінсуд заборонив проводити мітинги на майдані Незалежності в Києві. Проте, на думку заступника міністра внутрішніх справ Олександра Савченка, штаби кандидатів зможуть обійти цю заборону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG