Доступність посилання

ТОП новини

Закон про вибори – головний біль дільничних комісій


Київ – Народні депутати додали головного болю членам дільничних комісій. Ухваливши зміни до Закону про вибори президента за кілька днів до голосування, Верховна Рада внесла зміни в їхню роботу. Тепер питання номер один – чи встигнуть члени 33 з половиною тисяч комісій на виборчих дільницях вивчити нові зміни до виборчого законодавства. Як їм не порушити закон?

Зміни до закону про вибори Президента головним чином стосуються кворуму комісії. Раніше закон вимагав присутності принаймні двох третин від складу комісії, щоб рішення було чинним. У змінах до закону цієї вимоги вже немає, а отже, не зрозуміло, скільки ж людей необхідно для кворуму.

Голова 82-ї виборчої дільниці 23-го округу, що у Волинській області, на ім’я Тетяна розповіла Радіо Свобода, що ніяких пояснень про нове виборче законодавство ця комісія не отримувала, отож на внутрішньому засіданні вони вирішили дотримуватись раніше встановлених правил.

«Думаю, ми просто будемо ухвалювати рішення за двома третинами голосів, – каже голова цієї комісії. – Ми самі так вирішили. Дві третини голосів є, значить, цього достатньо, щоб рішення було ухвалене за законом».

Тетяна є представником Партії регіонів, однак запевняє, що ідеологічних суперечок між членами комісій не помічала. Вона не має наміру вилучати зі складу члена комісії за запізнення чи неявку на засідання в день голосування – про це теж ідеться у змінах до закону про вибори.

«Якщо людина запізниться, звичайно, я її на засідання допущу. Тому що я вважаю, що важливіше все-таки чинити по-людськи. А якщо вона запізнилась, то, звичайно, напевне, для цього були певні причини», – каже голова комісії.

Секретар цієї ж 82-ї дільниці Софія Лагода з партії «Батьківщина» каже, що члени комісії від різних кандидатів будуть контролювати один одного, також на дільниці будуть присутні спостерігачі.

Крім того, каже вона, «буде відповідна людина, яка дивитиметься, щоб не було порушень, щоб люди не винесли, не дай Боже, бюлетеня, щоб не пошкодили скриньок».

Закону не знають, але це не звільнить від відповідальності

Хоча за якими порушеннями законодавства стежити, якщо закону ще не бачили? Тексту змін до закону про вибори Президента вдень у п’ятницю не отримали навіть окружні комісії, які потім повинні роз’яснити його членам дільничних комісій.

Голова 216-го округу в Києві Наталія Крамаренко розповідає: «На даний час ми ні закону не маємо, ні роз’яснень. Ми не можемо примушувати комісію застосовувати закон, бо самі будемо порушувати».

Отож члени комісій опинились у глухому куті. Адже, як пояснив Радіо Свобода колишній заступник Голови Верховної Ради, один з авторів української Конституції Віктор Мусіяка, за невиконання закону член виборчої комісії буде відповідати.

«Закон є. Незнання закону не звільняє від відповідальності, – нагадав юрист. – Між іншим, якщо хтось не буде його виконувати, може бути відповідальність і адміністративна, і кримінальна, залежно від того, що порушується при цьому».

Між тим Віктор Мусіяка радить не зосереджувати увагу лише на змінах до закону про вибори, тому що й поза новими змінами у виборчому законодавстві лишається чимало можливостей для фальсифікацій.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG