Доступність посилання

ТОП новини

Старт космічного корабля США відклали через негоду


Американське Національне аерокосмічне агентство (НАСА) відклало запуск космічного корабля багаторазового використання Endeavour через сильну хмарність над місцем старту в Космічному центрі імені Кеннеді на Флориді.

Низькі хмари зібралися там за дві години до старту, а це порушує правила безпеки.

Наступна можливість здійснити старт, що його спершу планували на світанок неділі за місцевим часом, настане вранці в понеділок.

Корабель із 6 астронавтами має вирушити в 13-денний політ, головна мета якого – встановити два нові модулі на Міжнародній космічній станції.

Це буде один із останніх польотів американських «космічних човників» – крім нього, їх заплановано ще 5, щоб закінчити будівництво МКС.

По цьому програма «шатлів» буде закрита.

Президент США Барак Обама нещодавно скасував і планованого її наступника – програму «Сузір’я» (Constellation), яка мала на меті повернути американців на Місяць у 2020-х роках, а з часом підготуватися й до польоту людини на Марс. У НАСА сподівалися вперше запустити за цією програмою новий космічний корабель Orion уже 2013 року.

Тепер вивільнені кошти НАСА має використати на розбудову наземної інфраструктури й нові дослідження. А космічні польоти, зокрема, на МКС, мають перейти до рук приватних комерційних компаній.

Між тим американці літатимуть на МКС на російських космічних кораблях.
XS
SM
MD
LG