Доступність посилання

ТОП новини

Вибори скінчилися – боротьба за голоси триває


Віктор Янукович заявив про нову сторінку в історії країни
Віктор Янукович заявив про нову сторінку в історії країни

Київ – Президентські вибори відбулися, проте боротьба за кожен голос у розпалі. Якщо Віктор Янукович заявив про нову сторінку в історії країни, то Юлія Тимошенко закликала не робити передчасних висновків. У післявиборну ніч у штабі Януковича не поспішали відкорковувати шампанське, а в штабі Тимошенко – визнавати поразку. Настрої там панували обережні й вичікувальні.

Попри те, що за даними екзит-полів Юлія Тимошенко набрала менше голосів, ніж опонент, у її штабі на ці результати відреагували стримано: мовляв, розрив виявився не таким великим, як дехто передрікав. Невдовзі сама Юлія Тимошенко заявила, що робити якісь висновки ще зарано і заявила, що під час підрахунку голосів боротьба вестиметься за кожен голос.
Юлія Тимошенко заявила, що робити якійсь висновки ще зарано


«І якщо хтось буде до реального підрахунку голосів оголошувати або святкувати чиїсь перемоги – це просто маніпуляція свідомістю людей. І тому я звертаюся до своєї команди: боремося за кожен голос. Кожен голос – це доля України».

Вона нагадала, що вже були випадки, коли кандидатів вітали з перемогою, але потім ситуація кардинально змінювалася. Відповідати на запитання журналістів Юлія Тимошенко не стала. Згодом керівник штабу Юлії Тимошенко, перший віце-прем’єр Олександр Турчинов заявив, що за результатами паралельного підрахунку кандидати набрали порівну – по 46 % голосів.

Янукович обіцяє антикризові реформи

Попри те, що всі екзит-поли визнали перемогу Віктора Януковча, його перша після другого туру промова була стриманою. До речі, у своєму штабі ймовірний переможець президентських виборів виступив російською мовою.

«Ми пройшли непростий шлях до цієї перемоги. Ми запропонували зміни, дуже потрібні країні, і український народ нас підтримав… Я буду провадити такі реформи, які дозволять нам уже найближчим часом подолати наслідки економічної кризи», – пообіцяв Віктор Янукович.

Виголосивши промову, Віктор Янукович також не став відповідати на запитання журналістів. Утім, у його штабі вважають післявиборну боротьбу за кожен голос, про яку говорила Юлія Тимошенко, безперспективною.

«За голоси треба було боротися до дня голосування, – заявляє керівник юридичного департаменту штабу Олександр Лавринович. – А той, хто бореться за голоси після дня голосування – він, очевидно, збирається виправити волевиявлення громадян».

Мінімальний розрив виллється в судову тяганину

Проте депутат-нашоукраїнець Юрій Кармазін припускає, що така боротьба може тривати довше, ніж десять днів, відведені Центрвиборчкому на підрахунок голосів та оголошення результатів виборів. «Можливо, ми стоїмо на порозі третього туру , – каже він. – Це може затягтися ще на місяць».

За неофіційними даними, які циркулюють у кулуарах штабів, боротьба за голоси буде тривалою і запеклою, якщо після підрахунку розрив становитиме менше трьох відсотків. Тоді доля виборів вирішуватиметься в судах.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG