Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі у Донецьку кажуть про ймовірні «каруселі» і незаконне вкидання бюлетенів


Донецьк – У Донецькій області за Віктора Януковича віддали голоси 90,44 відсотка виборців. Середня явка виборців на дільниці становила 77 відсотків, а у деяких комісіях явка сягала 86 відсотків. У місцевому БЮТі пояснюють високу явку масовими фальсифікаціями Партії регіонів, зокрема здійсненням так званих «каруселей». Проте оглядачі зауважують, що довести це можна було б, лише встановивши цілодобове стеження за роботою комісій.

Під час підрахунку голосів на 44 дільниці 42 округу міста Донецька комісія неодноразово натрапляла на бюлетені за позначкою за Януковича, але без номера і без підпису члена комісії. Деякі з цих документів комісія визнала дійсними, мотивуючи це тим, що «хтось із членів забув підписатись». Такі факти свідчать про те, що у дільниці побувала карусель, проте довести це без відеоматеріалів неможливо, каже юрист Олег, який працював у якості спостерігача від видання Комітету виборців України «Точка зору» на 39 виборчій дільниці 42 округу Донецька.

«Треба розуміти, що якщо зараз і використовуються технології по збільшенню явки, по вкиданню бюлетенів, то це робиться так, що зафіксувати все це на відео дуже важко, щоб потім оскаржувати результати голосування, – зазначає Олег. – Це треба встановлювати цілодобове спостереження за дільницею та урнами, щоб можна було казати, що так, дійсно, на 12-годинному записі видно, що проголосувати прийшло, наприклад, 1000 осіб, а за протоколом виходить 1800 голосів. У такому разі можна було б говорити про достовірність або ні певних даних».

Тонкі технології збільшення явки

Партія регіонів прикладала чималих зусиль, щоб збільшити явку виборців. Напередодні голосування агітатори партії ходили по домівках і збирали дані про активність виборців, брали телефони тих, хто не голосував попереднього разу; людей підвозили до виборчих комісій на маршрутках; прийти на голосування закликала реклама на вулицях. Був використаний адмінресурс: наприклад, всіх студентів, які мешкають у гуртожитках, зобов’язали прийти на дільниці у свої виші і потім звітувати перед викладачами.

Для збільшення кількості голосуючих, комісії включали виборців у списки прямо в день голосування, що є порушенням. Є у Донецьку дільниці, де у списки під час виборів потрапило сто і більше осіб.

«Справа в тому, що минулого разу, 17 січня, частина людей була в основних списках виборців, а вже 7 лютого виявилося, що їх в основних списках немає, і їхні імена дописували у додаткові списки, – каже спостерігачка дільниці 39 Тетяна Дементьєва. – Нібито хтось телефонував до наших органів реєстрування і уточнював кожного персонально. Наскільки це відповідає дійсності, чи уточнювали вони ім'я кожного, ми не можемо це перевірити. Але все-таки було багато випадків, коли людей довносили до списків виборців, у нас десь 50-60 осіб».

Процес розбору бюлетенів викликає запитання

«Я можу точно сказати, що не побачив прозорості в процесі підрахунку голосів одного з кандидатів, щоб було офіційне засідання комісії, на якому оголошували б результати», – каже спостерігач Олег. За його словами, багато запитань викликає процес розбору висипаних на стіл бюлетенів, записаний на відео.Можливим є факт вкидання бюлетенів у той час, коли їх розбирають і кладуть поряд підраховані і
непідраховані бюлетені. «Але знову кажу: юридичні висновки можна буде робити тільки після переглядання зроблених нами записів», – зауважує спостерігач.

Поки донецькі спостерігачі дивляться відео і пишуть скарги, місцевий штаб Януковича вже святкує перемогу. «Я думаю, що практично на всіх дільницях усіх районів був результат, який ми і планували. Ми виконали завдання, ми планували отримати за нашого лідера 500 тисяч голосів, а отримали 521 тисячу 208 голосів», – заявив на прес-конференції мер Донецька і одночасно керівник виборчого штабу Януковича Олександр Лук'янченко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG