Доступність посилання

ТОП новини

БЮТ: вимога Литвина щодо доказів існування коаліції суперечить Конституції


Голова Верховної Ради України Володимир Литвин просить парламентську коаліцію в 10-денний термін надати документи, які б підтверджували її існування, зокрема підписи щонайменше 226 депутатів.

Сьогодні під час засідання парламенту спікер заявив, що це необхідно зробити у зв’язку зі вступом у дію Регламенту Верховної Ради як закону.

За словами голови парламенту, якщо відповідних документів не буде, то йтиметься про формування нової коаліції.

10 лютого Верховна Рада затвердила свій Регламент законом. Пізніше Президент Віктор Ющенко його підписав.

У БЮТ заявляють, що вимога голови Верховної Ради Володимира Литвина надати підписи народних депутатів на підтвердження існування коаліції не відповідає Конституції України. Про це заявив народний депутат від БЮТ Сергій Міщенко.

За його словами, в Конституції України не написано, що депутати з коаліції мають надавати підписи, а дія закону про регламент, який вступив в силу тільки сьогодні, не розповсюджується на коаліцію, що існує.

«Голова Верховної Ради не може вимагати те, що не передбачено Конституцією. Тому я впевнений у тому, що він розбереться в ситуації», – сказав бютівець.

Депутат зауважив, що при створенні нинішньої коаліції весь пакет документів був наданий, і додаткові документи не потрібні. За словами Міщенка, якщо спікер зробить оголошення про розпуск коаліції, це буде «правовим нігілізмом» і порушенням конституційних норм.

«Як тільки буде оголошено про розпуск коаліції, піде годинник на дострокові парламентські вибори», – сказав Сергій Міщенко.

Водночас у фракції Партії регіонів зазначають, що найближчим часом у Верховній Раді буде нова коаліція.

Перший заступник голови фракції Партії регіонівОлександр Єфремов каже, що немає інших варіантів. «Або ми створюємо коаліцію і працюємо в парламенті, або якщо коаліція в парламенті не створюється, то потрібно йти на нові вибори», – зазначив Олександр Єфремов.

Для підтвердження існування коаліції не потрібний збір підписів – Мін’юст

Для підтвердження існування нинішньої парламентської коаліції не потрібна її перереєстрація, заявляє міністр юстиції України Микола Оніщук.

«Закон, який уже ухвалено (про регламент Верховної Ради), не має завершальних чи перехідних положень, які встановлювали б обов’язок коаліції, яку було створено на той момент відповідно до вимог і процедур законодавства, перереєстровувати коаліцію, надавати підписи тощо», – сказав урядовець.

При цьому з огляду на те, що процедурні питання формування коаліції набули дискусійного характеру, Оніщук допустив можливість врегулювання цього питання за допомогою роз’яснень Конституційного Суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG