Доступність посилання

ТОП новини

Щоб була вода, збільшення тарифів на водопостачання неминуче


Львів – Львів, розташований на головному європейському вододілі, мав проблеми з водопостачанням іще 600 років тому і десятиліттями не міг позбутись негативного образу міста з жахливим водопостачанням. Але уже місяць як львів’яни мають воду цілодобово і помалу починають забувати про графіки і про те, що потрібно робити запаси води по баняках. Однак постійно вода у львів’ян буде лише за кількох умов.

У часи середньовіччя водою у Львові могли користуватися лише ті, хто платив за прокладення водогону до власного будинку. Цікаво, що ще у другій половині ХVІІІ століття таких будинків було обмаль – близько 90. Переважна більшість городян набирала воду з колодязів, а це спричиняло епідемії.

Власне, від платоспроможності львів’ян і нині залежатиме те, чи вони матимуть воду цілодобово.

Понад 190 мільйонів гривень державних субвенцій надав торік уряд для цілодобового водопостачання Львова. Ці гроші скерували на модернізацію водопровідного господарства.

Вода у Львові завжди пахне політикою

Хоча для кандидата на Президента Юлії Тимошенко заяви про цілодобове водопостачання стали своєрідним піаром, але мешканці таки отримали воду у свої помешкання. Принаймні, наразі.

Щоб утримати таке благо, вони мусять вчасно оплачувати за послуги водопостачання та водовідведення. На сьогодні населення заборгувало підприємству 84 мільйони гривень. Особливо платоспроможність людей знизилась у січні і такою ж низькою, за прогнозами фахівців, буде у травні.

Те, що вода подається не за графіком, а постійно, добре позначається на роботі техніки, яка працює безперебійно і менше виходить із ладу, наголосив директор «Львівводоканалу» Мирослав Заплатинський. На третину зменшилось число аварій на водопроводі.

Водночас підприємство, подаючи воду постійно, споживає більше електроенергії, вартість якої за останні чотири місяці зростала двічі. Уже у лютому за енергоносії доводиться доведеться заплатити на мільйон гривень більше, аніж у січні.

«Незбалансованість тарифної політики в межах цілої держави призводить до того, що ми не можемо піднімати свої тарифи паралельно з енергетиками, які збільшують тарифи відповідно до умов ринку і нікого нічого не питають. А у нас так виходить, що ми працюємо поза умовами ринку, тому що ми підпадаємо і під регуляторний закон і вимушені погоджувати тариф із інспекцією по цінах. Усе це процес довгий. Коли ми переходили на цілодобовий режим подачі води, ми надіялись на те, що мешканці вчасно платитимуть за послуги», – каже керівник «Львівводоканалу».

Водоканали зменшують графіки подачі води

Неспроможність оплачувати за енергоносії спостерігається на всіх підприємствах водоканалів. У Луганську вже зменшили графіки подачі води для населення, до такого ж кроку невдовзі вдадуться водоканали у Миколаєві, Херсоні, Запоріжжі.

Уже цього тижня керівники підприємств зберуться на засідання асоціації «Укрводоканалекологія», щоб обговорити питання підняття тарифів на водопостачання та водовідведення.

В Івано-Франківську вже збільшили вартість послуги. В цьому місті тарифи на водопостачання і водовідведення для населення з 1 січня підвищено на 29%. Мешканці платять за 1 кубометр води та водовідведення 4 гривні 24 копійки. Львів’яни нині платять на 8 копійок менше, аніж прикарпатці.

«Для кожного міста тариф є специфічний, а це залежить від типу водозабору і типу подачі води. В Івано-Франківську завжди тариф був менший, бо там водозабір у горах, немає таких великих затрат по електроенергії», – каже Мирослав Заплатинський.

Цьогоріч Львів має повернути 2 мільйони доларів Світовому банкові, а грошей немає

Однак питання зміни тарифів на водопостачання у сесійному залі Львівської міськради завжди набуває політичного присмаку. До того ж мерія все не наведе лад із комунальними підприємствами, які знімають показники з водолічильників у будинках, і реально води в місті споживається більше, аніж за неї оплачується, бо є втрати під час водопостачання.

Зростання тарифів є неминучим, каже директор львівського підприємства. В іншому разі доведеться припинити цілодобове водопостачання.

До того ж цього року «Львівводоканал» має виплатити 2 мільйони доларів позики Світовому банкові, яку остаточну мають повернути у 2021 році. У Львові сподіваються на державну підтримку щодо виплати наступної частки цієї позики.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG