Доступність посилання

ТОП новини

Коаліції немає, уряд – за крок до відставки


Київ – Спікер Володимир Литвин оголосив про те, що парламентська більшість у складі фракцій БЮТ, НУНС та Блоку Литвина більше не існує. У відповідь прем’єр Юлія Тимошенко заявила про нелегітимність цього рішення. За словами лідера БЮТ, у разі проголошення завтра недовіри урядові вона очолить опозицію чинній владі. А тим часом при створенні нової коаліції можливі несподівані ходи.

На вимогу Партії регіонів спікер зібрав у себе лідерів фракцій, після чого оголосив про припинення існування коаліції «Національного розвитку, стабільності та порядку». Володимир Литвин повідомив, що на погоджувальній раді представники чотирьох фракцій – Партії регіонів, НУ-НС, Блоку Литвина та КПУ – «констатували, що коаліції як такої немає».

Натомість Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила про нелегітимність цього рішення. «Думаю, всі ви знаєте, що демократична коаліція була зруйнована саме незаконно. Відповідальність за руйнацію коаліції несе Блок Литвина і «Наша Україна». Це історична відповідальність», – наголосила вона.

Уже завтра очікується голосування за недовіру урядові. Один із лідерів фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запевняє, що голосів для цього вистачить. «Можу сказати так: на сьогоднішній день проглядається більшість, яка може створити коаліцію в парламенті, і вже точно є більшість, яка зможе проголосувати за недовіру урядові», – каже депутат-«регіонал».

Тимошенко почула, що в її крісло мітять екс-президент і екс-спікер

Що ж до створення нової коаліції, то переговори з цього приводу – у розпалі. Як повідомив лідер фракції Блоку Литвина Ігор Шаров, у нього має відбутися з цього приводу зустріч із Президентом. «Почуємо його бачення майбутнього, а завтра вранці проведемо засідання фракції», – повідомив він.

Джерела у фракції НУНС кажуть, що до складу нової коаліції вже готові піти близько 40 депутатів, що становить більшість фракції. Натомість близько 25 депутатів-«нашоукраїнців» схиляються на користь опозиційної діяльності. Ще декілька членів фракції НУНС наразі визначаються.

А стосовно кандидатури нового Прем’єр-міністра Юлія Тимошенко заявила, що на цю посаду «нашоукраїнці» мають двох претендентів. «Неприємно спостерігати, що торг іде довкола посад, – відзначає лідер БЮТ. – І я почула, що сьогодні «Наша Україна» пропонує дві кандидатури на посаду Прем’єр-міністра – Ющенка і Яценюка».

БЮТ страхується від коаліційних несподіванок

Проте деякі парламентарі не виключають, що новим Прем’єр-міністром може стати і не запропонована фракцією НУНС кандидатура. А натомість «нашоукраїнці» збережуть за собою посади, які представники цієї політичної сили обіймають в уряді зараз.

Депутат-«регіонал» Анатолій Толстоухов натякає, що в ході коаліціади можуть статися несподіванки.

«Коаліція країні, владі і людям потрібна більше, ніж дострокові вибори. Яким буде її формат, залежить і від здорового глузду, і від амбіцій українського політикуму. До цього часу він не завжди підтверджував, що ці амбіції базуються саме на здоровому глузді. В українській політиці – як у казці про богатирів: вони стоять, а перед ними три дороги – ліворуч, праворуч і прямо. Як правило, дорогу обирають в останній момент», – сказав Анатолій Толстоухов в інтерв’ю Радіо Свобода.

Кулуарами парламенту ширяться чутки про те, що в разі виникнення проблем зі вступом до коаліції НУНС можливе створення депутатської групи з позафракційних депутатів. Імовірно, щоб ускладнити життя опонентам, фракція БЮТ повернула до свого складу депутатів, які були раніше з неї виключені. Адже позафракційні можуть складати резерв при формуванні запасного варіанту коаліції.

Розв’язання головної післявиборчої інтриги – створення нової коаліції та затвердження нового уряду – оптимісти обіцяють уже до кінця цього тижня. Песимістичніше налаштовані парламентарі прогнозують завершення коаліціади впродовж двох тижнів.

Та в будь-якому разі, цей процес треба завершити впродовж тридцяти днів. Інакше Президент може оголосити дострокові парламентські вибори.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG