Доступність посилання

ТОП новини

Закарпатці протестують проти створення нового табору для тримання нелегальних мігрантів


Мешканці двох сіл заблокували під’їзди до військового містечка
Мешканці двох сіл заблокували під’їзди до військового містечка

Ужгород – Скандал навколо створення нового пункту для утримання нелегальних мігрантів розгорається у Закарпатті. Проти цього виступають місцеві жителі. Обласна влада також проти. У Міністерстві ж внутрішніх справ кажуть, що про спротив закарпатців їм нічого не відомо.

Лише наприкінці 2008 року у Закарпатті закрили пункт тимчасового утримання нелегальних мігрантів «Павшино». Тоді громадськість регіону полегшено зітхнула, адже домагалися цього роками. Проте вже за рік – у жовтні 2009-го – тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вирішив, що табір доцільно відродити – на базі колишнього військового містечка поблизу села Дерцен Мукачівського району.

6 січня цього року з’явилося розпорядженням Кабміну, яким ціле військове містечко передали від Міністерства оборони Міністерству внутрішніх справ. Тепер же, представники обох міністерств підписали відповідні акти. Хоча оглянути об’єкт їм так і не вдалося – до нього чиновників не допустили селяни.
Військовий житловий будинок, який хочуть переобладнати під житло для затриманих нелегальних мігрантів


«Інформація дійшла вчора до людей, як результат – цілі села зібралися, щоби не допустити розміщення пункту тимчасового тримання нелегалів. І ми всі тут стоїмо проти нього, і всі мешканці Мукачівського району готові стояти з нами», каже голова Форношівської сільської ради Василь Химинець.

Нічого проти самих людей, а проти дій влади...

Насамперед селяни побоюються, що разом із нелегалами з’являться нові інфекційні хвороби. До того ж, прецедент уже був. Йдеться про спалах черевного тифу азіатського походження наприкінці 2005-го у Перечинському районі області. Крім того, говорять про те, що табір планують будувати між селами, а старшокласники з Форноша щодня ходять пішки і їздять на велосипедах у Дерценську школу. Тож, батьки і хвилюються за безпеку своїх дітей.

«Та проти самих людей не маємо нічого проти, але діти наші в Дерцен ходять в школу, і ходять повз цей пункт. Якось страшно за дітей…»

«Лише недавно «Павшино» закрили, а вже про новий пункт говорять. Між іншим, кілька років тому був спалах черевного тифу у нас від азіатів. Чого ж тепер очікувати?»

Закарпатська влада також вважає, що розміщення табору нелегалів у туристичному краї, який межує із чотирма країнами Європи, є хибним рішенням. У мігрантів завжди існуватиме спокуса знову нелегально перетнути кордон, каже голова ОДА Олег Гаваші: «Влада Закарпаття зробить все, щоб табір не розміщався на території Закарпаття».

МВС поки що не чує і не бачить

Високопосадовці ж МВС кажуть, що їм нічого не відомо про акцію протесту, при цьому наголошують, що це територія не селищної ради, а колишня база Міністерства оборони.

«Ні, я такого не чув. То не їхня територія, то військове містечко колись там було », – заявив Радіо Свобода перший заступник Департаменту у справах громадянства, міграції та реєстрації фізичних осіб МВС Віктор Давиденко.

Хоча, як зазначив, пан Давиденко, влада дослухатиметься до протестів громадськості.

Поки пересічні закарпатці мітингують, а чиновники думають, як позбутися нового головного болю, дехто говорить про таке: комусь дуже вигідно, аби в Закарпатті працював табір для нелегалів. Може, тому, що через область вже налагоджені канали переправляння мігрантів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG