Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: арешти чільних талібів ускладнили переговори з ними


Арешти лідерів ісламістського войовничого руху «Талібан», здійснені останнім часом у Пакистані, мали «негативний вплив» на переговори з талібами афганського уряду, заявив у суботу речник президента Афганістану Хаміда Карзая.

Як сказав Сіамак Гіраві Агентству «Франс-Прес», арешт у Пакистані другої особи в керівництві «Талібану» мулли Абдул-Гані Барадара та інших чільних керівників талібів уповільнили здійснення ініціатив уряду Афганістану, які мали на меті досягти миру з повстанцями.

У п’ятницю Пакистан заперечив заяви колишнього представника ООН про те, що ці арешти зірвали переговори між Організацією Об’єднаних Націй і талібами. Як сказав речник Міністерства закордонних справ Пакистану Абдул-Басіт, арешт «жодним чином не вплинув на переговори про примирення».

Раніше в п’ятницю колишній посланець ООН в Афганістані Кай Ейде заявив в інтерв’ю британській телерадіокомпанії «Бі-Бі-Сі», що ті арешти зупинили таємні переговори між ООН і повстанцями. За словами Ейде, він особисто почав був ці переговори навесні минулого року і вів їх через цілу низку каналів, зокрема, й через залучення чільних представників президента Афганістану Хаміда Карзая. Дипломат додав, що ці розмови перебували в дуже ранніх стадіях «переговорів про переговори».

Про арешт мулли Абдул-Гані Барадара в Пакистані стало відомо в середині лютого. Кай Ейде залишив свою посаду посланця ООН в Афганістані на початку березня.
XS
SM
MD
LG