Доступність посилання

ТОП новини

Президент Саркозі намагається повернути «втрачену любов» електорату


Президент Ніколя Саркозі під час голосування на регіональних виборах Франції. Париж, 21 березня 2010 року.
Президент Ніколя Саркозі під час голосування на регіональних виборах Франції. Париж, 21 березня 2010 року.

Брюссель – Невдоволення французів безробіттям та реформами пенсійної системи щойно призвели до поразки партії Ніколя Саркозі на регіональних виборах. З огляду на це президент Франції швидко змінив тактику. Нині він відчайдушно намагається представити себе громадянам в образі лідера, що турбується насамперед соціальними проблемами. У розпочатих реформах Ніколя Саркозі зробив паузу і відправив у відставку кількох міністрів, призначивши на їхнє місце представників опозиції.

За результатами регіональних виборів у Франції, партія Ніколя Саркозі «Союз за народний рух» аж на 20 відсотків відстала від лівої опозиції. Політичні експерти називають це найбільшою за останні 30 років поразкою правих політичних партій.

Голосуючи за соціалістів та «зелених», французи висловили своє невдоволення політикою нинішнього президента. Прийшовши до влади у 2007 році, Ніколя Саркозі, на думку багатьох громадян, розпочав «несправедливі та невчасні реформи і забув про свої обіцянки подолати безробіття й покращити сферу соціального захисту».

Не на користь президентських ініціатив «зіграла» і нинішня економічна криза.

Загрозлива генеральна репетиція «виборів-2012»

Але регіональні вибори – це, так би мовити, генеральна репетиція майбутніх президентських, що мають відбутися через два роки. З огляду на це, Ніколя Саркозі одразу переглянув свою політику та наступного дня після виборів зробив декілька перестановок в уряді прем’єр-міністра Франсуа Фійона. Низку міністерств, зокрема, з питань праці та бюджету, очолили представники опозиції, котрі донині активно критикували політику Саркозі.

Наприклад, Франсуа Баруен, новоспечений міністр бюджету, відомий своїми критичними випадами щодо президентських методів роботи та вибраних реформ. Саме він був активним супротивником ініціативи пана Саркозі повернути Францію до лона НАТО.

«Питання (мого призначення) вирішив персонально Ніколя Саркозі, – пояснює тепер Франсуа Баруен. – Я перейняв від нього (в часи президента Ширака) керівництво міністерством внутрішніх справ. Тепер він сказав: «Баруен працював 2 місяці у внутрішніх справах, 5 років у міністерстві зовнішніх справ, тож питання його нинішнього призначення остаточно вирішене».

Косметичні зміни

Різкий поворот Ніколя Саркозі назустріч лівим – це свідчення, так би мовити, «соціалізації» його подільшої політики. Насамперед, щоб повернути втрачену прихильність електорату. Ліві політики Франції вже назвали ці зміни «косметичними».

«З огляду на ті великі зміни, яких хочуть французи, все це – зміни суто «косметичні», – заявляє паризький депутат-соціаліст Жан-Крістоф Комбазелліс. – Власне, ми не бачимо нічого нового, бо (Саркозі) тільки намагається посилити свій табір, щоб продовжувати ту політику, яку французи щойно відкинули».

Тим часом, прихильники Саркозі переконують, що післявиборні урядові технічні перестановки – це не що інше, як намагання президента «об’єднати різношерстну французьку політичну родину».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG